Cloud hosting, cloud computing, cloud služby. Všude samý cloud.

Jedna z našich posledních Twitter zpráviček se týkala cloud computingu. Rádi bychom vám přiblížili tento pojem, kterému se také někdy říká cloud hosting.

Průkopníkem tzv. cloud služeb je americký elektronický obchod Amazon. Ten zpřístupnil vlastní serverovou infrastrukturu zákazníkům, kteří ji využívají hlavně jako úložiště souborů a místo, kde běží jejich webové aplikace. Amazon Web Services je možné využít také pro hostování databází. Posledními novinkami jsou pak podpora hostingu na Windows technologiích a představení speciální nabídky pro zákazníky v Evropě.

Cloud hosting je stále populárnější a je mu předpovídána světlá budoucnost. Proč tomu tak je? Mezi hlavní důvody patří fakt, že cloud služby jsou schopny uspokojit potřeby jednotlivců, malých firem i nadnárodních korporací za rozumnou cenu. Chce-li zákazník hostovat webovou aplikaci nebo případně hledá vhodné úložiště obrázků pro svou webovou galerii, pak cloud hosting je velice dobrým řešením z pohledu výkonu i ceny. Zákazník totiž platí pouze za to, co skutečně spotřebuje. Třeba u služby S3 lze u Amazonu ukládat datové objekty velikosti od 1 bajtu až po 5 gigabajtů. Počet takto uložených objektů přitom není omezen. Infrastruktura Amazonu čítá údajně 100 tisíc fyzických serverů a nabízí prakticky neomezený výkon.

Konkurenčním poskytovatelem cloud služeb je například firma Mosso patřící pod křídla Rackspace. Mosso uplatňuje princip cloud služeb hned u třech konkrétních produktů: u hostingu webů na platformách Windows a Linux, u úložiště souborů a u virtuálních privátních Linux serverů. Dlužno dodat, že stranou cloud computing nezůstávají ani giganti Microsoft a Google. Prvně jmenovaný připravuje službu Azure, Google zase nabízí Google App Engine.

Princip poskytování služeb on-demand, tedy na vyžádání, je uplatňovaný také při poskytování softwaru. Tomuto modelu se také říká Software-as-a-Service (SaaS). U podnikového softwaru je již několik let úspěšným průkopníkem SaaS firma Salesforce. Díky Romanu Staňkovi má i Česká republika své želízko v ohni v podobě nové business intelligence služby GoodData. Z nabídky Active 24 pak můžeme upozornit na možnost SaaS pronájmu elektronického obchodu Vltava 2000. Zákazník získá hotové řešení pro prodej zboží na internetu, nemusí se starat o programování ani hosting.

Je jasné, že trend cloud hostingu a SaaS služeb kráčí neohroženě kupředu. Tradiční modely budou postupně nahrazovány novějšími formami on-demand (na vyžádání), které přinesou výhody na straně zákazníků. U nás však nemusíme zatím moc spěchat, technologické trendy ze zámoří doráží do Evropy vždy s určitým zpožděním, o České republice ani nemluvě. I když, štěstí přeje připraveným 🙂


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Cloud hosting, cloud computing, cloud služby. Všude samý cloud.“

  1. ozzietel avatar

    your blog information is really amazing. Thanks for this information.