Server hosting, dedikované a virtuální privátní servery jsou pro náročnější zákazníky

Kombinací webhostingu a server hostingu je dedikovaný hosting, tedy pronájem tzv. dedikovaného (vyhrazeného) serveru. U pronájmu dedikovaných serverů se spojují výhody obou uvedených forem hostingu. Zákazník využívá hardwarové prostředky poskytovatele dedikovaného hostingu výhradně pro svou potřebu. Jedná se tedy o pronájem celého fyzického serveru jedinému zákazníkovi.

Ten na vyhrazeném serveru provozuje například webové aplikace, za což opět platí nájem. Na rozdíl od server hostingu je součástí ceny také pronájem hardwaru – fyzického serveru. Cena tzv. dedikovaných serverů je vyšší než cena server hostingu, zákazník zaplatí měsíčně částku v řádu tisíců korun.

Provozovatel dedikovaného hostingu často nabízí i správu serveru, zálohování a další doprovodné služby. Zákazník se nemusí starat o nákup vlastního hardwaru ani o připojení serveru k internetu. Pokud svěří i administraci serveru do rukou poskytovatele hostingu, nemusí se zákazník vůbec starat o běh serveru. Této formě plně outsourcovaného hostingu se říká managed hosting.

Alternativou server-hostingu, resp. dedikovaného hostingu, je poměrně nová služba a to pronájem virtuálního privátního serveru (VPS hosting). Pronájem virtuálních privátních serverů eliminuje potřebu nákladných počátečních investic. Jeden fyzický server je sdílen několika málo zákazníky, kteří s částí serveru mohou zacházet stejně jako s vlastním nebo dedikovaným serverem. Přitom každý zákazník dostává výkon, který je srovnatelný s výkonem vyhrazeného serveru, měsíční nájem je ale výrazně nižší.


Uveřejněno

v

od