Google údajně vlastní více než 2% všech serverů na světě

Kolik má vlastně Google ve své farmě serverů? Přesnou odpověď na tuto otázku znají pravděpodobně pouze pracovníci Googlu. Nicméně na blogu Royal Pingdom (Pingdom se zabývá monitoringem serverů) byly zveřejněny následující odhady:

  • V roce 2006 měl Google asi 450 tisíc serverů (zdroj: NY Times)
  • V roce 2007 to byl přibližně milion (zdroj: Gartner).
  • Konzervativní odhad aktuálního počtu serverů je podle Pingdomu minimálně 1 milion serverů (ve více než 30 datových centrech).

Pokud má Google milion serverů, jaká je to část z celkového počtu serverů na světě? Jeden z posledních odhadů hovoří o 44 milionech serverů, které běží na naší planetě. Pakliže je tento odhad správný, Google vlastní více než 2 procenta všech serverů. A je to pochopitelné, vezmeme-li v úvahu například jen službu YouTube.

Jak jsou na tom konkurenti firmy Google? Máme tu firmy jako Microsoft, Apple, Amazon, Yahoo a další internetové giganty. Například Bill Gates se loni svěřil, že Microsoft má statisíce serverů a brzy prý půjde o miliony.

Růst serverové infrastruktury je jednak spojen s růstem popularity mnohých internetových služeb. Druhým motorem růstu je fakt, že stále více služeb je označováno přívlastkem „cloud“. Data a informace putují směrem od koncových uživatelů do internetu, odkud jsou pak následně využívány. Nezbývá tedy než doufat, že ty zmíněné miliony serverů se úspěšně zhostí svého nelehkého úkolu 🙂


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

12 komentářů: „Google údajně vlastní více než 2% všech serverů na světě“

  1. […] Facebook využívající 30 tisíc serverů. Srovnání pak jasně dominuje žlutě znázorněný Google s odhadovaným milionem serverů. A protože milion není malé číslo, tak se připravte na pořádné „skrolování“ […]