Royal Pingdom: 10 trendů webhostingu

U příležitosti konference HostingCon 2009 ve Washingtonu vyšel na serveru Royal Pingdom článek popisující aktuální trendy v hostingovém průmyslu. Přestože zmíněné trendy jsou nahlíženy z pohledu globálního, resp. amerického trhu, mají platnost i na našem lokálním trhu.

Implementace IPv6 protokolu

Stávající protokol IPv4 byl představen v roce 1981. V té době nikdo nemohl očekávat, jak bouřlivě se bude internet v posledních 15 letech rozvíjet. IPv4 pomalu dochází dech s tím, jak narůstá počet IP adres v celém internetu. Protokol IPv6 by měl nahradit stávající 4. verzi v roce 2012.

Používání sociálních sítí (médií)

Blogy, Twitter, Facebook, YouTube a další služby začínají být standardními marketingovými nástroji webhostingových firem po celém světě. Jde o způsob, jak se dostat blíže k zákazníkovi a jak s ním navázat oboustranně prospěšný vztah. Příkladem budiž americký prodejce obuvi Zappos.com, který byl před měsícem pohlcen lídrem v oblasti e-commerce Amazonem (za 928 milionů dolarů).

Udržení ziskovosti v období krize

Krize má většinou nálepku něčeho, co by se mělo co nejdříve překonat. Málokdo si představuje pod pojmem krize šanci na růst. Webhosting je dnes natolik konkurenční průmysl, že bez inovací nebude možné přežít a navíc zůstat profitabilní.

Cloud computing

Jednoznačným technologickým trendem je už několik mále let tzv. cloud computing. Polovina lidí neví, o co jde, druhá polovina jsou experti na „cloud“ 🙂 Pojmu „cloud“ se velice často zneužívá k vyšší publicitě, jasné ale je, že cloud hosting, resp. cloud computing přináší obrovské výhody pro zákazníky (dostupnost služby, škálování, cena).

Boj proti spamu

Údajně 90% emailové komunikace na světě se přičítá spamu. Spam – nevyžádaná pošta je velkým problémem hlavně proto, že její zpracování konzumuje obrovské množství zdrojů na straně poskytovatelů emailových řešení, ke kterým patří i webhosteři.

Růst akvizicí na poli webhostingu

Hyperkonkurence povede v globální měřítku ke spojování a odkupu webhostingových společností. Ať už bude třeba zbavit se neprosperující firmy nebo získat pár procent trhu navíc, akvizice budou jistě jednou z cest. Je pravděpodobné, že i na malém českém trhu dojde k podobným odkupům.

Obrana před ilegálním obsahem

Ilegální obsah je problémem spíše v globálním měřítku. Jsou za závadný obsah zodpovědní poskytovatelé webhostingu (= majitelé serverů) nebo provozovatelé webových stránek, kteří na web tyto materiály umísťují? Jistě dost žhavé téma a to hlavně s ohledem na fakt, že moderní technologie mnohdy předběhnou dobu a tím pádem i stávající právní předpisy.

Nabídka API rozhraní pro zákazníky

Celý internet se postupně proměňuje v komunikační platformu. Jednou z hlavních vlastností je otevřenost. Pravda, že ne vždy je dosáhnuto 100% otevřenosti, každopádně otevřené API je způsobem, jak zpřístupnit vlastní služby externím vývojářům. V mnoha případech daná služba dosáhla neočekávaného růstu (např. Amazon Web Services nebo Rackspace Cloud).

Implementace DNSSEC

Novinkou v oblasti správy domén je zabezpečení DNS záznamů pomocí DNSSEC. Jde o ochranu DNS záznamů před neoprávněnou manipulací a útoky (tzv. DNS cache poisoning). Například Active 24 již má tuto službu ve své nabídce.

Odstranění technických nedokonalostí

Většina snažení v oblasti webhostingu má dnes za cíl přinést nové funkce a zvýšit výkon služby. Mezi konkrétní technické výzvy, které v článku na serveru Royal Pingdom zaznívají, patří lepší alokace zdrojů na straně hostera spolu s jednodušší kontrolou spotřeby těchto zdrojů zákazníkem a také snazší dohled nad dodržováním podmínek služby ze strany uživatelů.

Jak již bylo řečeno, jde o trendy, které jsou platné hlavně na globálním trhu. Bude zajímavé sledovat, jak moc se uvedené trendy projeví na domácím trhu.


Uveřejněno

v

od

Značky: