Webhosting Day 2010 in da cloud

Webhosting Day je vůbec největší webhostingová událost na světě, která se pravidelně koná poblíž německého města Brühl. Pro nás je to ideální příležitost, jak alespoň na chvíli opustit malý český rybníček a nechat se unášet mořem nových informací a impulsů.

Záměrně akci nazývám událostí, nikoliv konferencí, neboť je celá založena na podpoře největších světových hráčů, kteří zaměřují směrem k webhostingu své úsilí. Program je složen z komerčních prezentací světových gigantů, prostor, který mohou využít je přímo úměrný rovině partnerství, kterou jsou ochotní zaplatit. A musím přiznat, že soukolí jménem Webhosting Day je v tomto směru promazáno opravdu skvěle. Napočítali jsme celkem 50 sponzorujících firem, prakticky vše tady má partnera, dostaly nás loga partnerů i na jídelních talířích.

Dobré je, že Webhosting Day si nehraje na nezávislou konferenci, ale veřejně propaguje to, čím opravdu je. Pro partnery možností účinně oslovit cílovou skupinu, tedy hlavně hostery, pro návštěvníky seznámit se na jednom místě s novinkami a plány významných i méně významnějších světových hráčů. Pro všechny pak ideální příležitost pro obchodní schůzky a networking. Vše je skvěle zorganizované a zabalené do neformálního hávu, akce se totiž již tradičně konala ve Phantasialandu, kulisy události tak tvoří horské dráhy (taky mají svého partnera) westernové městečko nebo Chinatown. O významu akce hovoří i fakt, že rok od roku je větší a to jak v oblasti partnerů, tak v počtu návštěvníků. Jak pravil jeden z mnoha lidí, které jsme tam potkali: „Kdo v oblasti webhostingu něco znamená, musí tady být.“

A co tedy hýbe světem webhostingu v roce 2010 a jaké jsou vize budoucnosti? Stejně jako v loňském roce byly nosným tématem mraky, tedy cloudy. Na rozdíl od loňského roku se ale příspěvky vystupujících posunuly od snahy vydefinovat tento nový pojem a nebo vymezit se k němu z pohledu firmy, za kterou vystupuje k tomu, jaké služby pro cloudy nebo v cloudu daná firma poskytuje. Posunuli jsme se více od „v cloudu by mohlo být“, do „v cloudu provozujeme“ nebo „je vhodné využít naše řešení pro služby poskytované v cloudu“. Ano, každý se chce svézt na modní vlně zvané cloud computing. O prohlášení: „Všechna naše řešení jsou počínaje dneškem vždy dodávána také ve verzi pro cloud ocmputing“ nebyla nouze ani od největších softwarových gigantů na světě a spolu s nezávislými statistikami o dvouciferném růstu tržeb ve službách tradičního webhostingu, messaging & collaboration services, VPS nebo SaaS tak jasně dávají informaci o tom, kam bude směřovat nejbližší budoucnost. Příklady?

  • kontrola obsahu navštěvovaných stránek (parental control) v cloudu
  • balík kancelářského software již nikoliv lokálně na PC, ale v cloudu
  • Chcete efektivně provozovat cloudové služby? Použijte naše 12ti a příští rok i 16ti jádrové procesory!

Organizátoři akce se nespokojili pouze s prezentacemi jednotlivých partnerů, ale zorganizovali také velmi zajímavou panelovou diskusi o nebezpečích, která z cloudoslužeb pro jejich uživatele plynou. Otevřeli tak velmi zajímavé téma, které zřejmě žádný z miliónů jejích uživatelů zcela vůbec neřeší. Napadlo Vás třeba někdy pořádně si přečíst podmínky provozování služeb, které běžně využíváte nejen pro zábavu, ale i pro svůj business a zjistit, zda jejich poskytovatel může bez varování ukončit jejich provozování, jak může nákladat s daty, které do jeho systému ukládáte a nebo zda můžete data do jeho systému svěřená jednoduše exportovat? Že ne, pak vězte, že se Vám může lehce stát, že jste uvězněni ve veřejném cloudu, který je Vám poskytnut zdarma více, než kdybyste použili komerční řešení.

Ke všem prezentovaným a diskutovaným tématům lze samozřejmě hned po prezentaci vznést dotazy, ale navíc, což je daleko cennější, zástupce všech firem lze v průběhu konání akce potkat osobně na několika desítkách metrů čtvereční a prodiskutovat probíraná témata daleko více do hloubky a podle konkrétní potřeby tázajícího. Takový lepší a dobře fungující webhostingový Invex, chtělo by se říct.

Napsali František Grunt a Zdeněk Brůna


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

2 komentáře: „Webhosting Day 2010 in da cloud“

  1. Marta avatar

    Hi Guys,

    it was a such a pleasure for me to meet you in Cologne. Thank you for a bratwurst and brilliant company of yours. See you soon!

  2. Marta avatar

    Hi Guys,

    it was a such a pleasure for me to meet you in Cologne. Thank you for a bratwurst and brilliant company of yours. See you soon!