WordPress ve verzi 3.0 blíže standardnímu CMS

WordPress je běžně používán jako blogovací systém. Mnoho jednotlivců a firem ho ale s úspěchem využívá jako správce obsahu pro svůj osobní nebo firemní web. Nedávno představená třetí verze systému posouvá WordPress mezi univerzálně použitelné content management systémy.

Co je tedy ve WordPressu 3.0 s označením „Thelonious“ nového? Kompletní seznam novinek si můžete projít třeba na http://codex.wordpress.org/Version_3.0, my se zmíníme pouze o těch zásadnějších novinkách nové verze.

Vlastní typy příspěvků

Běžně může uživatel ve WordPressu vytvářet příspěvky – články a stránky. V nové verzi toto omezení odpadá. Lze si definovat zcela vlastní typ obsahu, který pak může každý uživatel vytvářet. Vezměme si například public relations agenturu, která by ráda na svých stránkách zveřejnila seznam svých klientů. Vytvoří se nový typ obsahu, kde bude jako nadpis název klienta, přidá se pole s poštovní adresou, s adresou webových stránek klienta a další pole podle potřeby. Když pak bude správce stránek „vkládat“ nového klienta, jednoduše vyplní uvedená předdefinovaná pole.

Nová správa menu

Předchozí verze WordPressu měly vždy navigační menu pevně dané podle vloženého obsahu. Měnit menu bylo možné, ale pouze zásahem do zdrojového kódu šablony vzhledu, což rozhodně nebylo ideální. Nyní lze menu spravovat v administraci WordPressu pomocí drag&drop. Odkazy v menu mohou navíc vést na stránky či příspěvky „uvnitř“ WordPressu (nebo i kategorie), je také možné přidávat odkazy na externí webové stránky. Hotové menu se pak vloží na stránky jako tzv. widget. Tuto funkčnost však musí podporovat používaná šablona vzhledu.

Vlastní kategorizace

Novou vlastní kategorizaci obsahu využijí spíše pokročilejší weboví vývojáři. Jde o funkci, která pomůže detailněji třídit obsah, de facto jde o možnost zadávat další metadata k příspěvkům. Dříve šlo určit u každého příspěvku, do jaké kategorie patří, případně jsme mohli přiřadit příspěvku určitý tag – štítek. Nyní tedy můžeme přidávat další typy metadat, kupříkladu můžeme obohatit každý příspěvek o hodnocení (filmu, knihy apod.), kde bude možné zvolit známku „1“ až „5“.

Nová přednastavená šablona vzhledu Twentyten

Ano, máme 2010, proto se nová defaultní šablona jmenuje Twentyten 😉 Právě tato šablona umožňuje naplno využít všechny novinky WordPressu 3.0. Je například možné změnit obrázek v záhlaví stránky, samotná šablona nabízí 8 obrázků. Uživatel může také nahrát svůj vlastní obrázek.

Možné je také měnit obrázek na pozadí stránky, opět lze nahrát vlastní obrázek, nebo můžete definovat pouze barvu pozadí bez toho, že by se využil obrázek.

Víceuživatelský WordPress

Tradičně byl WordPress vydáván v klasické verzi a také paralelně ve víceuživatelské verzi s označením MU (Multi-User). WordPress 3.0 obě uvedené verze sjednocuje do jedné univerzální verze, která může fungovat jako klasický WordPress web nebo lze nastavit instalaci WordPressu 3.0 jako multiuživatelskou. Co to v praxi znamená? Nyní může vlastník WordPress webu provozovat na 1 instalaci více webů, které sdílí instalaci WordPressu, zvenčí se ale tyto weby jeví jako samostatné stránky, které běží buď v podadresářích hlavního webu (např. hosting.cz/shop), na doménách 3. úrovně (shop.hosting.cz) nebo na samostatných doménách 2. úrovně. Stejně jako u vlastní kategorizace obsahu jde o funkci, kterou využijí zkušení uživatelé WordPressu.

Co dál?

Další podstatnou novinkou je možnost zadat administrátorské uživatelské jméno při instalaci. Tato možnost je velice dobrým počinem, který výrazně zvýší bezpečnost instalací systému WordPress. Pamatujte prosím na to a nezadávejte při instalaci uživatele „admin“, zvolte si prostě vlastní jméno. Dříve toto nebylo možné a často docházelo k útokům na systém WordPress právě přes administrátorský účet s uživatelským jménem „admin“.

Novinkou je také možnost využití vlastního tzv. zkracovače URL adres. Přepracování se dočkala také administrace, která se zbarvila, resp. odbarvila do jemně šedých odstínů. Pozornost uživatele tak poutá vlastní obsah. A vo tom to je přece 🙂


Uveřejněno

v

od

Značky: