Zrychlete své stránky! Ať panstvo nečeká

Rychlost načítání webových stránek je jedním z kritických parametrů úspěšnosti webových služeb. Například Google je rychlostí doslova posedlý. I menší webové projekty mohou udělat mnohé pro to, aby se jejich stránky rychle načítaly a návštěvníci zbytečně nečekali.

Několik tipů jsme vám přinesli v předchozích článcích. Tentokrát se podíváme na zoubek službě Webpagetest.org, která provozovatelům webových stránek poskytuje podrobnou analýzu rychlosti načítání webu. Do formuláře stačí zadat URL vašich stránek, vybrat testovací bod (ten bude asi odpovídat lokalitě vaší cílové skupiny) a spustit samotný test. Po několika málo minutách získáte podrobný výstup, který obsahuje doporučení, co dělat, aby vaše stránky byly rychlejší (viz. obrázek).

Na stránce http://www.webpagetest.org/result/100819_370Q/ máte možnost podívat se na přehled výsledků měření rychlosti. Nahoře vidíte známky, kterými je ohodnocena rychlost vašich stránek. Červené hodnoty „D“, „E“, „F“ jsou varovné signály a zároveň náměty na zrychlení. K dispozici jsou také grafy, např. tzv. Waterfall graf, vedle něj najdete tabulku „Optimization Checklist“. V ní vidíte slabá místa vašich stránek z pohledu rychlosti jejich načítání. Zajímavé jsou také screenshoty, které služba „sejme“ v několika časových intervalech. Názorně vidíte, které elementy na stránce jsou v jakém čase načtené a kde je ještě prázdné místo. Služba provádí 2 testy, první test je načtení stránek na poprvé, druhý test je tzv. Repeat view. Zcela dole jsou koláčové grafy, první znázorňuje strukturu požadavků na server podle typu požadovaného obsahu, druhý „koláč“ ukazuje strukturu datové náročnosti jednotlivých typů obsahu.

Jak dopadl hosting.cz?

Nutno předem říct, že web hosting.cz je hostován na systému WordPress, používá placenou šablonu iA3. Na webu jsou navíc implementovány diskusní systém Disqus a sociální plugin Facebooku. Obecné pravidlo říká, že produkty – služby třetích stran webové stránky zpomalují, blog hosting.cz není výjimkou.

Celkové skóre tak kazí třeba fakt, že je nutné načítat mnoho obrázků z Facebooku, tyto obrázky navíc nejsou podle výsledků Webpagetestu komprimované (používáte-li PNG, tak 8-bitové, radí služba). Dostatečně není využito cachování obsahu, což je ale zase záležitost designu – instalované šablony WordPressu. Také by se mohla využívat pro statický obsah tzv. content-delivery síť, ty se ale používají hlavně pro doručování obsahu v globálním rozsahu. Pro lokální český blog to asi nebude to úplně pravé. Další detaily je možné vidět na http://www.webpagetest.org/result/100819_370Q/1/performance_optimization/. Pokud vás zajímá, z jakých domén se „tahá“ obsah, tak se podívejte na http://www.webpagetest.org/result/100819_370Q/1/domains/. Možná budete překvapeni, kolik externích zdrojů je potřeba k načtení stránek jednoho českého blogu 🙂


Uveřejněno

v

od

Značky: