K čemu jsou Aplikační servery (APS)?

Před časem jsem přednášel o našich službách, které využívají pronájmu licencí Microsoftu. Původně jsem předpokládal, že na celodenní akci, která se věnovala složitostem SPLA a licenční problematice SW obecně, jen vyplním pauzu a posluchače nedokážu vymanit z hloubání o nosném tématu akce. Mýlil jsem se. Znovu se mi potvrdilo, že IT služby lze opravdu krájet na velmi malé kousíčky a o každý z nich by se vždy měl starat odborník, aby ve výsledku dostal zákazník to, co opravdu potřebuje.

Na akci Daquasu, světově uznávaného SPLA resellera, bylo několik desítek posluchačů. Většina z nich ale nepotřebovala pronajmout licence Microsoftu, znát rozdíl mezi SAL a CAL nebo jaký vliv na vykázané množství licencí má počet jader procesoru. Nechtějí se zabývat licenčním pralesem, nechtějí umět skládat server, virtualizovat ho, zapojovat ho do clusteru s vysokou dostupností, zabezpečovat, … Potřebovali a potřebují něco zcela jiného – provozovat svoji aplikaci. Jak jednoduše to zní, ale co všechno k tomu je třeba vykonat. Kdo sám vyzkoušel, ví. Kdo nevyzkoušel, může se začít lopotit. A nebo hned teď ochutnat zdarma naše Aplikační servery. Službu, která je určena právě pro zákazníka, který potřebuje provozovat nějakou aplikaci na Windows, chce ji mít připravenu do několika minut bez nutnosti nákupu, přípravy a instalace serveru, bez nákupu licencí Microsoftu, chce k ní přistupovat se svými kolegy a to odkudkoliv a kdykoliv, chce mít svoje data v bezpečí a zálohovaná, potřebuje mít jistotu, že má k dispozici technickou podporu v režimu 7×24. A to všechno bez nutnosti investovat do řešení jedinou korunu, bez rizika, že pokud se aplikace v praxi neosvědčí, bude muset investice do infrastruktury prostě odepsat. V současné době již na Aplikačních serverech pro své zákazníky provozujeme aplikace jako Pohoda, Money S3, Altus Vario nebo I6. Máme vyzkoušeno, že uživatel aplikace vůbec nepozná, že aplikace běží mimo kancelář, vše je pro něho úplně stejné, jako kdyby měl aplikaci nainstalovánu lokálně a to včetně tisku nebo ikony na ploše své obrazovky.

Koho nepřesvědčí ani tento článek, ani schema platformy (viz níže), na které jsou provozovány mj. i Aplikační servery, nechť zkusí zmíněný testovací provoz a následně se nám ozve se svým názorem. Budeme i za něj velmi rádi.

Schéma Windows clusteru A24
Schéma Windows clusteru A24

Uveřejněno

v

od

Značky: