Jaký byl IPv6 den v ACTIVu?

Díky společné aktivitě nejvýznamnějších hráčů internetového světa jako jsou Google, Facebook nebo Yahoo! byl na 8. června 2011 vyhlášen den IPv6. Pro laiky nutno dodat, že IPv6 je internetový protokol nastupující po IPv4 a poskytující na rozdíl od jeho staršího brášky prakticky nevyčerpatelnou zásobu IP adres, které jsou třeba pro všechny internetové služby. Zavádění IPv6 probíhá postupně již několik let, dočerpávání IPv4 adres však běží rychlejším tempem. A protože se ACTIVE 24 vždy snaží aktivně podporovat nové moderní technologie, rozhlodli jsme se den IPv6 podpořit velmi výrazně. Naším cílem bylo přispět k propagaci IPv6 dne a IPv6 protokolu obecně a zároveň si vyzkoušet naši interní připravenost na plnou podporu tohoto nového protokolu, který úspěšně zavádíme od roku 2009 a od roku 2010 je pro zákazníky, kteří o IPv6 projeví zájem, běžně dostupný.

Konkrétně jsme měli v plánu zavést IPv6 AAAA záznam pro více než 30 000 domén, pro které provozujeme hostingové služby a zároveň službu DNS. Při posledním testu zavádění AAAA záznamů jsme rovněž narazili na 3 větší problémy:

1) Samotné přidávání AAAA záznamů probíhalo pomaleji než jsme čekali, protože většina domén se musela přepodepisovat kvůli již zavedenému DNSSECu, proto jsme AAAA záznamy dále plánovali zanést pouze pro sdílený webhosting.

2) Nemohli jsme přidat AAAA záznam „www“ zákazníkům, kteří mají tuto subdoménu definovánu CNAME záznamem. Tam se mezi použitím IPv6 nebo IPv4 rozlišuje až dle záznamů, pro který je CNAME aliasem.

3) Pokud měl zákazník v doméně zaveden „hvězdičkový“ A záznamu typu *.example.com, nebylo pro něj možné do zóny přidat AAAA záznam „www“, protože původní hvězdičkový záznam by tím byl zastíněn a na DNS dotaz na „www“ by se odpovídalo pouze specifičtějším AAAA záznamem, tedy doména www.example.cz by ve „čtyřkovém“ světě přestala existovat.

Samozřejmě aktivaci IPv6 lze řešit na doménách ad 2) a 3), ale pro účely hromadné aktivace u příležitosti světového dne IPv6 jsme se rozhodli
tyto domény z našich plánů vyloučit, čímž dále celkový počet domén s nově přidaným AAAA záznamem o něco poklesl.

Ve výsledku jsme tedy zprovoznili IPv6 pro témeř 24 000 domén – webových prezentací, z toho pro více jak 18 000 pod doménou .cz. Podle zprávy CZ.NICu  a NIXu jsme tak velmi výrazně přispěli k úspěšnému průběhu IPv6 dne. Protože jsme následně nezaznamenali žádný problém s fungováním těchto domén, ponechali jsme na doménách AAAA záznam až do pondělí 13.6., abychom posbírali více dat či podnětů z jejich provozu. Domény tedy byly přes IPv6 dostupné celých 5 dní.

A protože mám rád grafy, přidám dva, které jsem získal z NIXu. Jedná se o monitoring datového provozu největšího českého peeringového uzlu, který běžel po IPv6 a to před dnem IPv6 a při něm. Je z nich patrné, že provoz po novém protokolu v ČR dne 8.6.2011 vzrostl cca sedminásobně, zřejmě také velmi výrazně díky nám.

Provoz v NIXu po IPv6 z 8.6.2011 ráno
Provoz v NIXu po IPv6 z 8.6.2011 ráno
Provoz v NIXu po IPv6 z 9.6.2011 ráno
Provoz v NIXu po IPv6 z 9.6.2011 ráno

Reakce našich zákazníků pro nás byly velmi potěšující, je velmi milé vyřizovat telefonát se spontánní pochvalou za podporu dobré věci.

A jak budeme pokračovat s podporou IPv6 dále? Den IPv6 nám potvrdil, že naše síťová infrastruktura (síťové prvky, firewally, servery, systém
DNS) je na nový protokol zcela připravena. Chybí ale vyšší podpora IPv6 v našich interních systémech, Zákaznickém centru nebo dotáhnout podporu IPv6 i pro mailové služby. Analyzujeme nyní provoz za oněch pět dní a začneme intenzivně pracovat na tom, abychom IPv6 znovu plošně aktivovali, tentokrát již natrvalo a to ještě během roku 2011. Následně už bude každý nový webhosting u ACTIVE 24 mít IPv6 implicitně aktivní a budeme dále pracovat na zpřístupnění dalších služeb přes IPv6 počínaje těmi poštovními. I díky naší aktivní účasti na IPv6 dni máme nyní lepší představu o všech nedodělcích, kterým se budeme věnovat ještě letos a v roce následujícím. Den IPv6 tak pro nás skončil velkým úspěchem, za který děkuji zejména našim administrátorům!

S kvalitním webhostingem od ACTIVE 24 jde vše snadněji.

 

CNAME zaznam musi byt unikatni, nemuze byt v zone (domene)
     jiny zaznam se stejnym jmene. Tazke pokud tam nekdo mel CNAME zaznam na www, nebylo
     mozne tam pridal AAAA

Uveřejněno

v

,

od

Značky: