Prohlížeč je naším oknem do světa. Jaké dnes používáme?

Do virtuálního světa vstupujeme skrze internetový prohlížeč. Prvně jsme mohli děkovat firmě Netscape, kterou ale doběhl a předběhl Microsoft se svým Explorerem. Ten se stále drží na špici, na záda mu ale dýchají Firefox a Chrome od Googlu.

Dnes možná bude znít trošku kuriózně, že v polovině 90. let se za internetový prohlížeč platilo. Software byl distribuován v krabicích na CD nosičích. Oukej, pojďme raději do současnosti a podívejme se na pár čísel, která můžeme získat z webu StatCounter Global Stats.

Zdroj: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

 

Nejpoužívanější internetové prohlížeče současnosti jsou (červen 2011):

  1. Internet Explorer – 44%
  2. Firefox – 29%
  3. Chrome – 20%
  4. Safari – 5%
  5. Opera – 2%

Z grafu je jasné, že podíl IE se propadá. V dobách své největší slávy měl Microsoft asi 95% podíl na trhu prohlížečů. Pak nastoupil Firefox, který si pomalu získával nové fanoušky. Je také zřejmé, že v současnosti podíl IE klesá kvůli masívnímu nástupu prohlížeče Chrome od firmy Google, který si již získal pětinu trhu.

Jaké jsou dnes nejpoužívanější verze prohlížečů?

  1. Internet Explorer 8 – 28%
  2. Firefox 4.0 – 16%
  3. Chrome 11 – 10%
  4. Firefox 3.6 – 9%
  5. Chrome 12 – 8%
  6. Internet Explorer 7 – 6%
  7. Internet Explorer 9 – 6%
  8. Safari 5 – 4%
  9. Internet Explorer 6 – 4%

Z přehledu plyne, že nejpoužívanějším prohlížečem je IE 8. Zajímavé je ale, že poslední verze prohlížeče od Microsoftu IE 9 dosud nebyla schopna překonat tržní podíl IE7. Zajímavé je také shodný tržní podíl Safari od firmy Apple s „obávanou“ verzí microsoftího IE6. Na první pohled mají uživatelé Firefoxu (oproti Microsoftu) větší touhu, či potřebu, aktualizovat svůj prohlížeč. Verze FF4 je dnes nejpoužívanější verzí Firefoxu. Co se týká aktualizací a prohlížeče Chrome od firmy Google, tak stojí za zmínku fakt, že uživatel často ani neví, jakou verzi prohlížeče používá. Aktualizace totiž probíhají na pozadí a k tomu velice často.

Tolik tedy krátký pohled do světa internetových prohlížečů. Pokud jste webovým designérem, tak se Vám tento přehled může hodit. Víte, pro jaké prohlížeče webové stránky navrhovat a optimalizovat. Pokud se chystáte optimalizovat stránky již existujícího webu, určitě vás bude primárně zajímat složení prohlížečů, které používají vaši návštěvníci.

Tak například na webu www.hosting.cz vypadá situace následovně (data z Google Analytics za poslední 3 měsíce):

  1. Firefox – 45%
  2. Chrome – 28%
  3. Internet Explorer – 15%
  4. Opera – 9%
  5. Safari – 2%

S kvalitním webhostingem od ACTIVE 24 jde vše snadněji.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

41 komentářů: „Prohlížeč je naším oknem do světa. Jaké dnes používáme?“

  1. Majkliczek avatar
    Majkliczek

    Tomu ze je IE porad tak vysoko neverim =D

  2. Jan Horna avatar

    Zkuste se podivat na http://gs.statcounter.com a trosku si pohrat s tim interaktivnim grafem. Docela se cisla lisi pro jednotlive kontinenty a zeme.