VPS, VMS a APS servery

Naše nabídka obsahuje nejrůznější typy virtuálních serverů a nejen pro laika už může být komplikované se v nich zorientovat. Následující text Vám pomůže udělat si rychlou představu, který typ serveru od ACTIVE 24 je vhodný pro jaké nasazení a co od nich můžete očekávat.

VPS (nebo též VPS FC)

Virtual Private Server“ případně s dodatkem „Full Control“ je klasický virtuální server, který nabízí řada poskytovatelů a ke kterému dostanete plná administrátorská práva. Oproti konkurenci ale mají naše servery řadu výhod. Na Windows platformě jsou VPS provozovány na Windows 2008 R2, které běží na vysoce dostupném clusteru postaveném na technologii HyperV s daty uloženými na geografickém storage clusteru. V případě problému s jakoukoliv HW komponentou Váš virtuální server běží nepřetržitě dále. Na Linux platformě používáme virtualizaci OpenVZ a máte zde na výběr z celé dlouhé řady Linux distribucí, které budou na Vaše VPS předinstalovány z připravených šablon. Pokud následně změníte preferenci, můžete přes naše zákaznické centrum snadno distribuci změnit (VPS přeinstalovat od nuly jinou distribucí) nebo jen uvést celý server během okamžiku do původního stavu. V zákaznickém centru můžete server také snadno vypnout/zapnout/restartovat nebo dokonce přistupovat z webového prohlížeče na jeho lokální konzoli (např. pokud si firewallem znepřístupníte přístup na vzdálenou administraci).

VPS servery jsou vhodné zejména pro vývojové a testovací účely nebo pro ty, kteří systému dobře rozumí, chtějí si jej spravovat sami a mít nad ním plnou kontrolu. Jsou vhodné tam, kde potřebujete vlastní server, ale nechcete investovat do nákupu a provozu vlastního HW – VPS servery jsou provozně násobně levnější, nevyžadují žádnou prvotní investici a nemusíte čekat na jejich zapojení v datovém centru – zprovozněny jsou během několika minut po uhrazení objednávky.

K VPS serverům si jako doplňkovou službu můžete vybrat provoz emailových služeb na našem mailovém clusteru nebo prostor pro zálohy na externím serveru, který máme fyzicky umístěn ve zcela jiné lokalitě.

Další informace k VPS serverům najdete zde:

http://www.active24.cz/produkty-a-sluzby/servery/virtualni-privatni-servery/

http://faq.active24.cz/idx.php/55/0/

VMS

Virtual Managed Server“ je virtualizovaný server, o jehož správu se pro Vás starají naši administrátoři. Server je maximálně propojen s naším zákaznickým centrem, jehož prostřednictvím ho ovládáte. Můžete si zde zdarma zřizovat „hosting“ pro každý nový projekt (včetně databází i emailů) a ten dále konfigurovat (nastavovat verzi PHP apod.). VMS server je perfektní volba pro webové vývojáře, kteří se nechtějí starat o systém, ale potřebují se soustředit na vlastní vývoj stránek, k čemuž jim slouží pohodlná a přehledná administrace serveru přes webové rozhraní. O zabezpečení a dostupnost serveru se starají naši specialisté. V ceně je i pravidelné zálohování kompletního obsahu serveru. VMS jsou dále vhodné pro provoz prezentací, které mají vyšší nároky na výkon, než co nabízí běžný sdílený hosting, ale zároveň by se nevyplatilo pro ně kupovat a provozovat samostatný HW. V zákaznickém centru můžete snadno sledovat také mnoho detailních provozních údajů o serveru, tedy máte perfektní přehled o tom, jak jsou prostředky serveru využívány. VMS servery nabízíme na obou platformách (Windows HyperV nebo Linux na virtualizaci XEN), ale nejčastěji jsou poptávány ty Linuxové. Zákazník má možnost zde u každého projektu nastavovat jinou verzi PHP nebo provozovat i zcela jiný typ skriptů (jako CGI je k dispozici perl, python apod.). Nově je možné zřizovat také projekty na moderní platformě Ruby on Rails a to hned s několika způsoby deploymentu, kde můžete (ale nemusíte) využívat i verzovací systém GIT (modernější náhrada SVN či CVS), který lze používat i pro PHP projekty.

K serveru dostanete i uživatelský SSH přístup (bez root práv) a na rozdíl od sdíleného hostingu Vám zde umožníme nestandardní konfigurace jako např. vypnutí nebo změnu open_basedir v PHP apod., protože na serveru běží pouze Vaše projekty a nikdo jiný, tedy není nutné oddělovat provoz jednotlivých prezentací od sebe navzájem. Můžete tak např. sdílet jednu konkrétní složku mezi všemi Vašimi projekty a tam udržovat třeba aktuální verzi jádra Vašeho vlastního CMS. Pro optimalizaci výkonu a rychlosti odezvy webových aplikací zde můžete na pokročilé cacheování používat systém memcached, který Vám na požádání doinstalujeme.

V případě, že s přibývajícími projekty nebo s rostoucí návštěvností prostředky serveru přestanou stačit, velice snadno lze server povýšit na vyšší model. V nabídce máme také speciální model „VMS Premium Plus“, kde si spolu s virtuálním serverem kupujete i individuální administraci od našich specialistů a můžete tak požadovat instalaci prakticky libovolného nestandardního SW nebo změnu verzí jednotlivých systémových komponent. Zároveň k tomuto serveru získáváte kontakt přímo na administrátory serverů, dostanete tedy navíc rychlejší a kvalifikovanější technickou podporu.

Další informace k VMS serverům najdete zde:

http://www.active24.cz/produkty-a-sluzby/servery/virtualni-managed-servery/

http://faq.active24.cz/idx.php/59/0/

APS

Aplication Private Server“ neboli aplikační server. Tyto nabízíme pouze na platformě Windows (opět na vysoce dostupném HyperV clusteru) a jsou specifické tím, že na nich pro zákazníka provozujeme aplikace (nejčastěji ekonomické typu ABRA, Pohoda, Money apod. nebo office balíky), ke kterým zákazník přistupuje přes vzdálenou plochu (RDP). Platforma je nastavena tak, že koncový uživatel často ani nepostřehne, že pracuje vzdáleně – jednoduše klikne na ikonku na ploše svého počítače, aplikace se mu spustí a  pracuje s ní stejně jako s lokální (může z ní i tisknout na své tiskárně). Výhodou pro zákazníka je to, že k aplikaci může přistupovat odkudkoliv, kde má připojení na internet, a přitom má stále všude stejná data, která jsou navíc zálohována a přístup k nim je velice důkladně zabezpečen a šifrován. Ve srovnání s provozem vlastního serveru, který by běžel ať už v kanceláři pod stolem nebo v datovém centru, jde o výrazně spolehlivější a zároveň levnější řešení. Navíc neřešíte ani žádné Microsoft licence – obstaráme je my a Vy tak platíte jen jednu částku za vše dohromady.

Další informace k APS serverům najdete zde:

http://www.active24.cz/produkty-a-sluzby/servery/aplikacni-servery/

http://faq.active24.cz/idx.php/53/0/


Uveřejněno

v

od

Značky: