Bezpečnost na českém internetu? Roste!

V posledních dnech se roztrhl pytel s dobrými zprávami ohledně rozšiřování DNSSECu. Tři roky po zavedení podpory této technologie sdružením CZ.NIC se k ní začíná hlásit stále více subjektů působících na českém internetovém trhu. Je to necelý měsíc, kdy zavedení DNSSECu oznámil mobilní operátor Vodafone a koncem minulého týdne se přidala i Společnost Telefónica Czech Republic. Ohlášení podpory DNSSECu dalšími subjekty by samo o sobě nebylo tak významné, kdyby se zároveň nejednalo o společnosti, které patří mezi nejvýznamnější poskytovatele internetového připojení. „Bezpečnější“ internet se tak nyní dostává až do obývacích pokojů desítek tisíc českých domácností nebo do kanceláří tisíců firem. Pro úplné fungování DNSSECu totiž nestačí, pokud jsou zabezpečeny pouze domény, ale potřebujeme se k nim dostat pomocí důvěryhodného připojení, což nyní bude stále častěji možné.

Kromě skvělých novinek ze světa ISP pozorujeme, že počet registrátorů podporujících tuto technologii a tím i počet zabezpečených .cz domén, utěšeně roste. K dnešnímu dni je jich pomocí DNSSECu zabezpečeno více jak 185 000, což je ve světě nevídaných 21%! Předpokládám, že tento trend bude pokračovat a již začátkem roku 2012 bude zabezpečena každá třetí .cz doména.

Jsme velmi rádi, že našim zákazníkům DNSSEC u .cz domén nabízíme od samého počátku, ale jsme ještě raději, když vidíme, že nás v naší snaze o zvyšování bezpečnosti na internetu následují další subjekty.

DNSSEC je bezpečnostní rozšíření systému doménových jmen (DNS), tedy jednoho ze základních stavebních kamenů internetu. DNSSEC poskytuje jeho uživatelům jistotu, že informace, které pomocí DNS získali, pocházejí ze správného zdroje a nebyly po cestě k nim změněny – že jsou důvěryhodné. Tato technologie tedy výrazně snižuje riziko, že se Vám někdo nabourá do e-mailové schránky, změní obsah zobrazovaný návštěvníkům Vaší webové prezentace nebo odcizí údaje o Vaší platební kartě nebo heslu do důležitého systému. Rizik, které mohou z nepoužívání DNSSECu vyplývat je mnohem více, využívat ho se tedy vyplatí! O to víc, pokud ho nabízíme zdarma.

S kvalitním webhostingem od ACTIVE 24 jde vše snadněji.


Uveřejněno

v

od

Značky: