JAVA openID klient z naší dílny k dispozici

Sliby se mají plnit (nejen) o Vánocích, jak se zpívá v jedné známé písničce. V lednu jsme oznámili, že naše implementace mojeID nezůstane zcela za zdmi našich kanceláří a datových center. Proto uvolňujeme openID klienta pro platformu JAVA, kterého jsme vyvinuli a použili při implementaci mojeID. Sdílením JAVA openID klienta se snažíme podpořit sdružení CZ.NIC v postupném čištění databáze registru .cz domén.

MojeID konkrétně napomáhá v boji s falešnými identitami, udržovat držitelům domén aktuální kontaktní údaje a využívát jednotné identity i v dalších internetových službách.
K vytvoření vlastního JAVA openID klienta jsme přistoupili protože k dispozici byly pouze implementace v PHP a .NET a to nám pro naši implementaci nevyhovovalo. Náš openID klient využívá openID knihovny pro jazyk JAVA – openID4java. Klient umožňuje především realizaci přihlášení s ověřením identity uživatele a získání dat z openID/mojeID databáze, ke kterým udělil uživatel práva na jejich poskytnutí.

Balíček s JAVA openID klientem obsahuje:
1) dokument s popisem, jak openID klienta využít a nastavit
2) vlastní openID klient jako projekt ve vývojovém prostředí Eclipse

Dokument popisuje základní implementaci klienta, který umožňuje praktické využití standardu OpenID pro jednotné přihlašování uživatelů do systému poskytovatelů (firem). Obsahuje konkrétní ukázku realizace přihlášení uživatele a získání dat uživatele pomocí služby mojeID. Standard openID obecně je platformově nezávislý, pro komunikaci využívá protokol HTTP resp. jeho zabezpečenou verzi HTTPS. Celá komunikace probíhá pomocí přesměrování uživatelova prohlížeče z webu poskytovatele služby na openID klienta, potom dále na službu mojeID a zpět na openID klienta a na web poskytovatele.
Pomocí našeho klienta si může kdokoliv z fandů JAVA platformy usnadnit práci se standardem openID nebo českou implementací mojeID. Pokud si tento projekt ve svém vývojovém prostředí rozchodí, může pak okamžitě začít s vlastní implementací. Budeme samozřejmě rádi za případné připomínky nebo požadavky na rozšíření.

K dispozici je zde nebo na stránkách projektu mojeID.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: