Jak vytvořit webové stránky rychle, jednoduše a za dobrou cenu

Upozornění: tento návod je primárně určen pro čtenáře, kteří nemají žádné znalosti či zkušenosti v oblasti tvorby webových stránek. Může vás také zajímat, jak vybrat správný webhosting pro stránky.

Webové stránky si může vytvořit kdokoliv, kdo ovládá textový editor, ať už jde o Microsoft Word nebo jiné alternativy. Stačí napsat text, vložit do textu obrázky, případně do něj umístit také odkazy na další stránky či internetové adresy. Dokument se pak „uloží jako“ ve formátu HTML. Ano, je to zadarmo, ale protože není rok 1999, tak tuhle variantu raději pusťte z hlavy. Výsledek by případné návštěvníky takto vytvořených stránek spíše odradil.

Moderní webová prezentace se vyznačuje tím, že ji lze snadno rozšiřovat a měnit – editovat. Pokud se nám nechce platit webdesignérskou firmu, pak existují dvě hlavní možnosti, jak ke stránkám přijít:

  1. Varianta „trocha práce a lepší výsledek“ v sobě zahrnuje využití softwaru zdarma a placeného hostingu.
  2. Varianta „žádná práce a použitelný výsledek“ v sobě zahrnuje využití placeného hostingu s již instalovaným systémem pro tvorbu a správu webových stránek.

Trocha práce a lepší výsledek – WordPress

První varianta, jak už bylo řečeno, využívá některý z tzv. open-source (tzn. jsou zdarma) programů na tvorbu a správu webových stránek. Od uživatele se předpokládá základní znalost práce s FTP. Zřejmě nejpoužívanějším systémem na tvorbu a správu webu je systém WordPress (anglicky). Dostupné jsou také informace v češtině.

Nejdříve je nutné systém WordPress stáhnout k Vám do počítače z adresy http://wordpress.org/latest.zip. Následně asi bude dobré mít systém přeložen do češtiny, existuje pěkný návod, jak WordPress „naučit česky“. Dále se Vám mohou hodit následující návody:

Věc vypadá na první pohled komplikovaně, vše lze ale zvládnout během 15 minut. Volitelně pak můžete měnit vzhled svých stránek a to tak, že jednoduše si změníte tzv. téma v systému. Témata jsou volně dostupná na internetu. Málem bych zapomněl. Potřebujete ještě webhosting, tedy místo, kam systém WordPress nahrajete a kde budou umístěné Vaše webové stránky. A od toho jsme tady my 🙂

Budete potřebovat následující ingredience z naší objednávky:

  • Operační systém Linux
  • Diskový prostor 150 MB (za 39 Kč měsíčně)
  • Databáze MySQL (69 Kč/měsíc)
  • Skripty – podpora PHP úroveň 2 (59 Kč/měsíc)

Hosting bude stát celkem 167 Kč měsíčně (bez DPH). Mimochodem, stránky Hosting.cz využívají také WordPress, viz. odkazy dole v zápatí.

Žádná práce a použitelný výsledek – Můj Nový Web

Zkusme to teď naopak a začněme cenou: zaplatíte měsíčně 99 korun a o nic se nemusíte starat. Nemusíte nic stahovat ani instalovat, nemusíte umět používat FTP. Systém Můj Nový Web si můžete zdarma vyzkoušet, případně si přečtěte popis služby. Se systémem Můj Nový Web můžete okamžitě začít vytvářet své stránky, také je možné individuálně nastavovat vzhled díky šablonám vzhledu. Je to stejně jednoduché jako třeba změna tapety ve Vašem mobilu.

Obě výše uvedené varianty jsou dobře použitelné pro osobní i firemní webové stránky, pro stránky neziskových organizací nebo pro nejrůznější fan-kluby, de facto pro jakýkoliv typ prezentace. Můj Nový Web je jednodušší, na ovládání i rozsahem funkcí, a ve srovnání s WordPressem se hodí spíše pro méně rozsáhlé weby. Naproti tomu WordPress lze téměř neomezeně přizpůsobovat vlastním potřebám, využívají ho i mnohé velké světové webové portály.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

53 komentářů: „Jak vytvořit webové stránky rychle, jednoduše a za dobrou cenu“

  1. Atlaso avatar

    Jednoduchý článek jak na své první webové stránky. Jen některé body by to chtělo trošku aktualizovat. Jinak fajn 🙂

  2. Nick N avatar

    Super článek, díky.

  3. Petr avatar

    Super návod. díky za tento článek.