Co je to server hosting?

Server hosting (nebo server housing), je služba umístění vlastního serveru zákazníka do pronajatých prostor poskytovatele server hostingu včetně jeho připojení k internetu. Zákazníci využívají server hosting v případě, že chtějí provozovat náročné webové aplikace. Na tomto webovém serveru pak vystavují své webové stránky nebo provozují webové a jiné aplikace, přičemž mohou využívat celý výkon serveru pro vlastní potřebu.

Servery se nejčastěji umisťují do moderních telekomunikačních center, která splňují všechny požadavky na bezproblémový chod serverů. Servery by měly mít záložní zdroj elektrické energie, měly by být permanentně monitorovány a zabezpečeny. Většinou se servery nacházejí v klimatizovaných místnostech v uzamykatelných boxech nebo se umisťují do tzv. racků (polic). Nutná je non-stop technická podpora ze strany poskytovatele server hostingu a nepřetržitá možnost přístupu zákazníka k serveru v případě nutných servisních zásahů.

Cena server hostingu vychází většinou ze dvou základních parametrů: z rychlosti připojení serveru k internetu a objemu přenesených dat. Vyúčtování server hostingu se provádí v pravidelných splátkách, přičemž součástí nájmu mohou být také administrační služby. Typicky se cena za server hosting pohybuje v řádu tisíců korun měsíčně, přičemž zákazník musí na počátku investovat do vlastního hardwaru.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

12 komentářů: „Co je to server hosting?“

  1. Radek avatar

    Pěkný článek na teéma serverhosting, napsal jsem také popis serverhostingu v rámci přehledu hostingových služeb. Podívejte se sem: https://www.wpmax.cz/serverhosting-a-pronajem-dedikovaneho-serveru/