Datová centra Facebooku se barví do zelena

Facebook byla původně uzavřená síť, kterou založil Mark Zuckerberg na univerzitě v Harvardu. Hostovat Facebook tehdy nebylo nijak zvlášť náročné. Veškerou práci obhospodařoval jediný server na kolejích. Nebylo možné nahrávat žádné fotky ani videa. Od té doby se však situace značně změnila. Dnes je potřeba k běhu Facebooku 30 tisíc serverů. Kam s nimi ale?

Za hosting ročně více než 20 milionů dolarů

Facebook si pronajímá několik obřích datových center. Dvě z nich jsou umístěna v Silicon Valley v Kalifornii, Facebook za ně platí nájem ve výši 11 milionů dolarů ročně. Další datové centrum pak využívá Facebook ve Virginii na východě Spojených států. Pronájem tohoto datového centra vyjde levněji, na přibližně 5 milionů dolarů za rok.

Další dvě menší datová centra využívá Facebook v Kalifornii a jedno v Evropě. Dohromady se tak suma za pronájem datových center může vyšplhat na 20 až 25 milionů dolarů ročně. K tomu je třeba připočíst náklady na hardware. Ty se měly podle odhadů pohybovat v loňském roce okolo 60 milionů dolarů.

Budoucnost je zelená – energeticky úsporná

Nedávno Facebook oznámil, že plánuje vybudovat vlastní datové centrum v americkém státě Oregon. Datové centrum má patřit mezi energeticky nejúspornější datová centra na světě. Volba padla na Oregon z mnoha důvodů. Mezi hlavní výhody lokality v Oregonu patří vhodné klima pro ekologické chlazení serverů, volné pozemky a dostupné zdroje obnovitelné energie.

Datové centrum

Datové centrum v Oregonu bude ke chlazení serverů využívat odpařovací systém namísto tradičních a energeticky náročných vodních chladičů. Chladit se tak nebude primárně vodou, ale vzduchem zvenčí. Navíc teplo, které vzniká jako vedlejší produkt při běhu serverů, bude využito pro vytápění kanceláří.

Samostatnou kapitolou je pak způsob, jakým hodlá Facebook ušetřit na výdajích za elektřinu. V datovém centru nebudou obvyklé záložní zdroje elektrické energie (UPS). Každý server bude totiž osazen 12-voltovou baterií, která se přidá ke zdroji a bude sloužit jako náhrada napájení pro případ, že se přeruší dodávka elektrické energie do datového centra. Stručně se dá říct, že se tímto způsobem dramaticky zjednodušuje cesta elektřiny k serveru. Vyšší efektivita přenosu pak znamená pro Facebook citelně nižší výdaje za elektřinu.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „Datová centra Facebooku se barví do zelena“

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Active24.cz, yomash. yomash said: zeleny facebook hosting http://digs.by/1Iof (nejlepsi je stejne ta fotka) […]