Jak vybrat správný hosting? Vybrat co?!

Hosting webových stránek, tedy tzv. webhosting, je pro laiky neznámým pojmem. Pokud se ale chce jednotlivec nebo firma prezentovat na webu – pokud chce mít vlastní webové stránky, webhosting bude potřebovat. Webhosting je jako svíčková. Spojí webové stránky s internetovou sítí stejně jako svíčková omáčka to udělá s hovězím a knedlíkem 🙂

Ať už půjde o soukromou osobu, živnostníka nebo firmu, výběr hostingu a zřízení webové prezentace budou velice podobné. Pokud chcete mít vlastní webové stránky, tak budou muset mít v první řadě nějaký název, resp. budou muset mít určitou adresu, podle které ji návštěvníci najdou. Tato adresa se nazývá doména, v České republice se nejčastěji používá národní doména s koncovkou CZ. Cena domén se pohybuje od přibližně 200 korun za rok výše.

Předpokládejme, že máte nebo budete mít hotové stránky. Pokud tomu tak není, může vám pomoci článek Jak vytvořit webové stránky rychle, jednoduše a za dobrou cenu. Takže stránky máme a hledáme webhosting.

Dříve se tvořily webové stránky, které byly statické, stránky – soubory měly příponu HTML (nebo jen HTM). Tomuto způsobu tvorby webových stránek je dobré se vyhnout, protože se píše rok 2010 a ne 2000. Existují totiž technologie, které umožňují vyrábět tzv. dynamické webové stránky, ty jsou pak jednoduše aktualizovatelné na rozdíl od statických HTML stránek. Pokud však někdo na statických HTML stránkách trvá, může využít levný webhosting za 19 korun měsíčně.

Nejpopulárnějším „jazykem“ ke tvorbě stránek je dnes PHP. Pokud tedy budete používat stránky, které někdo (dodavatel vašich stránek) vyrobil pomocí PHP, budete totéž požadovat po webhostingu. Informace zobrazované na stránkách se pak obvykle ukládají do databáze, populární je například databáze MySQL. Opět platí, že k běhu takových stránek bude třeba mít na webhostingu instalovanou databázi MySQL. Obě uvedené technologie jsou většinou provozované na webhostingu, jehož operační systém se nazývá Linux. Pokud vám tedy tvůrce vašich stránek nabízí stránky včetně tzv. redakčního systému, s jehož pomocí budete aktualizovat své stránky, půjde pravděpodobně o kombinaci jazyka (správněji „skriptování“) PHP a databáze MySQL. Všechny tyto technologie musí být obsaženy ve vašem hostingu, aby vaše stránky správně fungovaly, požadovat budete operační systém Linux. U Active 24 zaplatíte za takový hosting 249 Kč za měsíc.

Alternativou k Linuxu je systém Windows. Zde namísto na PHP narazíte na zkratky ASP nebo ASPX, případně na zkratku .NET. Tyto 3 pojmy říkají, v jakém programovacím jazyku (skriptování) jsou stránky vytvořeny. Analogicky jako na Linuxu budete na Windows potřebovat databázi, v tomto případě půjde o MS SQL. A zase, všechny uvedené technologie musí být instalované na vašem hostingu, aby web fungoval, jak má. Stejně jako v předchozím odstavci můžete využít hosting za 249 korun za měsíc.

Co dál? Každý webhosting nabízí FTP, což je způsob, jak můžete stránky na webhosting nahrát. Vlastně zkopírujete dodané soubory od tvůrce webu do vyhrazeného webového prostoru. Prostor, který vám dodavatel webhostingu vyhradí, má vždy určitou velikost. Dnes se nabízí webhosting o velikosti v řádu gigabajtů, běžně si ale vystačíte se stovkami megabajtů. Součástí webhostingového pronájmu bývají také emailové služby. Je dobré vědět, kolik a jak velkých emailových schránek můžete mít na daném webhostingu. V případě, že máte na webhosting specifické požadavky a žádný z uvedených tzv. balíčků vám nevyhovuje, můžete si vytvořit webhosting přesně podle vašeho přání s použitím konfigurátoru.

Přehledné vysvětlení pojmů a vlastností webhostingu pak najdete v naší Nápovědě. Pokud vám něco z výše uvedených základních pojmů není jasné, ozvěte se prosím v komentářích pod článkem 🙂

TIP: Pokud si objednáte a zaplatíte hosting (s minimálně 150 MB prostoru) na rok dopředu, získáte doménu zdarma.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

12 komentářů: „Jak vybrat správný hosting? Vybrat co?!“

  1. […] žádné znalosti či zkušenosti v oblasti tvorby webových stránek. Může vás také zajímat, jak vybrat správný webhosting pro […]

  2. Peters avatar
    Peters

    srovnání webhostingů, které podporují Joomla! najdete zde:
    http://www.stawebnice.com/seo/seo-blog/22-jak-zvolit-webhosting

  3. webhostujeme avatar

    Nejlevnější hosting v ČR http://www.webhostujeme.cz/ s porovnáním !

  4. Mangalam Dangalam avatar

    It’s a really unique and informative article. Great work! Much appreciated, keep posting many more…. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future and I also have a site http://mangalamdangalamepisode.com/