WordPress – 7 kroků k vyladěnému CMS

Jasně nejpopulárnějším článkem na blogu hosting.cz je text Jak vytvořit webové stránky rychle, jednoduše a za dobrou cenu. Jednou z cest, jak mít vlastní webové stránky, je použít v článku zmíněný systém WordPress. Dnes si ukážeme, jak systém upravit, aby nám co nejlépe sloužil.

1. Úprava tzv. nástěnky

Jakmile se přihlásíte do administrace WordPressu (v našem případě na http://www.hosting.cz/wp-admin/), je vhodné upravit si úvodní stránku tak, aby obsahovala pouze informace, které jsou pro vás relevantní, a umožňovala akce, které budete skutečně provádět. Úpravu provedeme pod odkazem „Nastavení zobrazených informací“.

2. Úprava základního nastavení

Je dobré vyplnit všechna základní nastavení na http://www.hosting.cz/wp-admin/options-general.php, zejména „URL adresa instalace WordPressu“ a „URL adresa webu“ (u nás v obou případech http://www.hosting.cz), dále je dobré nastavit časové pásmo a formáty data (vlastní: j. n. Y) a času, případně nastavit první den v týdnu na pondělí.

3. Nastavení čtení (http://www.hosting.cz/wp-admin/options-reading.php)

Pokud nechcete návštěvníka stránek zaplavit na úvodní stránce novinkami, můžete vyrobit vlastní stránku, kterou pak nastavíte jako úvodní. Takové nastavení je zvlášť vhodné pro firemní webové stránky, kdy WordPress slouží jako redakční systém (CMS) a ne jako blogovací systém.

4. Nastavení trvalých odkazů (http://www.hosting.cz/wp-admin/options-permalink.php)

Výchozí nastavení trvalých odkazů není ideální. Vaše články bude snazší najít ve vyhledávačích, pokud zvolíte možnost „Rok, měsíc, název“, kdy se název příspěvku objeví v tzv. URL adrese tohoto příspěvku.

5. Doplňte pluginy (http://www.hosting.cz/wp-admin/plugins.php):

  • Akismet je obsažen v instalaci WordPressu, chrání před tzv. komentářovým spamem. Při aktivaci pluginu budete potřebovat tzv. API klíč, který získáte na http://akismet.com/get/.
  • All in One SEO Pack zajistí lepší viditelnost webu ve vyhledávačích. Jistě znáte tu magickou zkratku SEO. Na začátek nepotřebujete SEO mága, stačí tento plugin.
  • Google XML Sitemaps dá vědět světu, že vaše stránky existují, navíc řeknou Googlu a spol., co na svém webu máte. Opět jde o pomůcku pro snazší vyhledání vašeho webu na internetu.
  • Google Analytics for WordPress vloží do stránek měřící kód služby Google Analytics (www.google.com/analytics/), která (zadarmo) zjišťuje návštěvnost vašich stránek.
  • Disqus Comment System je vhodný pro pokročilejší uživatele WordPressu, kteří chtějí usnadnit návštěvníkům vkládání komentářů. Zároveň je možné komentáře publikovat na Facebooku a ostatních sociálních sítích. Disqus je navíc dostupný v češtině.
  • WP Super Cache zrychlí vaše stránky, protože nejčastěji navštěvované stránky uloží do tzv. cache. Tento plugin je také dobré instalovat, pokud se vaše stránky pyšní obrovskou návštěvností, dojde pak ke snížení zátěže serveru.

6. Vylaďte vzhled stránek (http://www.hosting.cz/wp-admin/themes.php)

WordPress obsahuje po instalaci 2 základní témata – vzhledy. Je však dobré se aspoň trošku lišit, proto není od věci najít vhodné téma, které bude odpovídat vašim konkrétním potřebám, případně firemnímu designu. Na internetu lze najít velké množství vzhledů zdarma, některé kvalitní vzhledy pak lze koupit. Za všechny jmenujme třeba Woo Themes. Drtivá většina těchto témat – vzhledů je v angličtině, takže při nasazování je nejdříve nutné téma přeložit. Vyhnout se tomu dá tak, že si najmete webdesignéra, který vytvoří téma podle vašeho zadání a pochopitelně v češtině.

7. Obsah je král

Ano, často se říká, že obsah je král. Platí to stále a to i v dobách uživatelsky generovaného obsahu. Obsah stránek je to, proč návštěvníci na vaše stránky zavítají. Proto mu věnujte mimořádnou pozornost. Pište novinky a myslete na to, že čtenáře zajímá v první řadě to, jaké výhody plynou z toho, že si přečte váš článek nebo použije vaši službu či výrobek. Kvalitní obsah je velice drahý a jeho tvorba je běh na dlouhou trať. Nakonec je to ale právě obsah, který zaručí, že vy, resp. vaše stránky přežijí.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

4 259 komentářů: „WordPress – 7 kroků k vyladěnému CMS“

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Active24.cz, Jan Horna. Jan Horna said: Vlastní webové stránky na systému WordPress: jak systém upravit, aby nám co nejlépe sloužil http://bit.ly/dD7CTw psáno pro @active24cz […]

  2. […] radili, jak jednoduše, rychle a za dobrou cenu pořídit webové stránky. Pak jsme vám nabídli 7 kroků, jak vyladit web běžící na systému WordPress. No a dnes si do třetice řekneme, jak o všechno úsilí nepřijít vinou záškodnického […]

  3. eLix avatar
    eLix

    „Výchozí nastavení trvalých odkazů není ideální. Vaše články bude snazší najít ve vyhledávačích, pokud zvolíte možnost „Rok, měsíc, název“, kdy se název příspěvku objeví v tzv. URL adrese tohoto příspěvku.“

    Toto není zas úplně ideální řešení viz. např. problém s mod_rewrite u wordpressu vs. výkon. Na googlu o tomhle problému naleznete docela kupu článků. Lepší řešení je např. /ID článku- název článku.

  4. […] hostingu bez problémů využívat většinu open-source redakčních systémů jako je třeba oblíbený WordPress, o kterém na našem blogu již byla také řeč. Navíc WordPress, Joomlu a Drupal nainstalujete jediným […]

  5. Malissa avatar

    Buenas tardes!!

    Esta excelente tu articulo, me ha gustado mucho..
    puesto que he buscado en internet y no hay nada que me deje
    tan clara como tu lo has hecho, puesto que al parecer todos escriben la primera cosa que piensan o bien se les ocurre,
    te agradezco el espacio que le has dedicado, en tanto que viendo otros
    articulo no es tan fácil explicarlo.

    Adiós besos!!