WordPress, Joomla, Drupal? Který redakční systém je nejlepší?

Vybrat nejvhodnější redakční systém pro vytvoření a správu webu není snadný úkol. Vše bude záviset na cílech, který mají webové stránky plnit, na zkušenostech tvůrce a správce stránek a určitou mírou také na rozpočtu celého projektu.

Pravděpodobně se budeme rozhodovat mezi dostupnými open-source řešeními, nejčastějšími z nich jsou redakční systémy WordPress, Joomla a Drupal, ať už v globálním měřítku stejně jako na českém trhu. Hlavní předností všech 3 uvedených systémů je to, že je možné je používat zcela zdarma. Navíc všechny systémy se neustále vyvíjí a přizpůsobují požadavkům uživatelů.

Co je ještě společné všem 3 systémům? Základní funkčnost redakčního systému je vždy obsažena v úvodní instalaci každého systému. Další funcionalitu je pak možné přidávat, k dispozici jsou nejrůžnější pluginy a doplňky, někdy zdarma, jindy placené, které doplňují požadované funkce do systému. Nedá se tak říct, že kterýkoliv ze zmíněných redakčních systémů je lepší či univerzálnější, vždy záleží na kontextu, v jakém se bude systém používat.

Drupal – výhody:

  • zřejmě nejmocnější systém z uvedené trojice
  • vhodný pro rozsáhlé a informačně bohaté weby
  • umožňuje vytvářet komplexní kategorizaci obsahu
  • obsahuje mnohé z funkčnosti sociální sítě

Drupal – nevýhody:

  • nutná pokročilá znalost vývoje webu a programování

Joomla – výhody:

  • funkně hodnotný systém při zachování uživatelské přívětivosti
  • vhodný i na větší webové projekty
  • dobrá dostupnost dodatečných vzhledů – vizuálních šablon webových stránek

Joomla – nevýhody:

  • nutná určitá znalost vývoje pro web
  • není vhodný pro ty nejrozsáhlejší webové projekty

WordPress – výhody:

  • funkně dobře vybavený systém
  • důraz na uživatelskou přívětivost
  • nutná pouze základní znalost práce s internetem
  • snadná rozšiřitelnost systému za pomoci tzv. pluginů a přídavných vzhledů

WordPress – nevýhody:

  • vhodný spíše na jednodušší webové prezentace a blogy

Všechny uvedené redakční systémy je možné s úspěchem provozovat na webhostingu od Active 24. Další detaily ohledně instalace systému se můžete dozvědět v nápovědě:


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

6 komentářů: „WordPress, Joomla, Drupal? Který redakční systém je nejlepší?“

  1. Daniel Máslo avatar

    WordPress je vynikající na blogy. Rozjet e-shop na nějakém CMS je vždy o nervy.

  2. Rdm avatar
    Rdm

    Na blogu hostéra bych tak trochu čekal článek o tom jak jsou ty systémy náročné na provoz atp. Jenže tohle je článek s prominutím o ničem a ničím se neliší od stovek jemu podobných jinde…

  3. Bednee avatar
    Bednee

    Ja bych doporučil TYPO3.

  4. Jan Horna avatar

    Blog hostéra, tedy http://www.hosting.cz konkrétně, je primárně určen uživatelům hostingových služeb. Je zde řeč o tom, jak hosting využívat, k čemu a jak.

    Proto je zde také článek o výběru nejvhodnějšího redakčního systému. Uživatele či potenciálního zákazníka pak bude jistě zajímat, jestli lze uvedené systémy provozovat na hostingu od Active 24, což je uvedeno v samém závěru článku. Zákazník se tak nemusí starat o to, jak moc je který systém náročný na provoz.

    Jinak text o náročnosti redakčních systémů, jak jej navrhujete, může být jistě zajímavý, neodpovídá ale přesně zaměření tohoto blogu.

  5. Jan Horna avatar

    Díky za doplnění – tip na další redakční systém.

    Jinak na hostingu od Active 24 se dají provozovat i další redakční systémy, například Mambo nebo Textpattern. Více o podpoře CMS na http://napoveda.active24.cz/idx.php/22/0/

  6. Albert Ryba avatar
    Albert Ryba

    WordPress nemusí být jen na jednodušší weby, jede na něm i pár opravdu profesionálních zpravodajských serverů jako http://www.ictmanazer.cz/ nebo http://www.justit.cz