Jak vyrobit vlastní záložku pro Facebook stránku

Často se na našem blogu věnujeme nástrojům, které Facebook nabízí podnikatelům. Jednotlivci a firmy mohou využít tzv. Facebook stránky, které slouží k propagaci výrobků, služeb, podniků, institucí či značek. Jak takovou Facebook stránku obohatit? Například vlastní záložkou! Pojďme si tedy ukázat, jak vlastní záložku vyrobit, v závěru pak zmíníme, proč to vlastně dělat.

1. Vytvoření Facebook aplikace

Prvním krokem je vytvoření Facebook aplikace, kterou můžete založit na adrese https://www.facebook.com/developers/createapp.php. Stačí zadat jméno aplikace, které bude sloužit pouze pro vaši potřebu, souhlasit s podmínkami Facebooku a kliknout na tlačítko pro vytvoření aplikace.

2. Nastavení Facebook aplikace

Po vytvoření aplikace je nutné nastavit vaši novou Facebook aplikaci tak, aby šlo přidat záložku na Facebook stránku. Najedete do nastavení – editace aplikace a nejdříve nastavíte ikonu aplikace v sekci „About“. Ikonka má rozměr 16 krát 16 pixelů a jde vlastně o obrázek, který se ukáže na záložce. Proto je velice důležitá.

Další nastavení provedeme v sekci „Facebook Integration“ dole v oddílu „Page Tabs“. Do prvního pole se zadá název záložky a do druhého se vloží URL adresa stránky, která se načte jako obsah záložky (v našem případě http://hosting.cz/fb/tab.htm).

3. Vytvoření HMTL stránky

Záložka je de facto obyčejná HTML stránka, jejíž šířka by měla být maximálně 520 pixelů. Musí být také veřejně přístupná na nějakém webhostingu 😉 Velkou výhodou je také to, že na záložce je možné využívat sociální pluginy, o kterých jsme nedávno psali. Třeba na naší záložce „Soutěž o lístky“ můžete vidět tlačítko „To se mi líbí“ a také Comments plugin. Pro více detailů si prosím zobrazte zdrojový kód stránky http://hosting.cz/fb/tab.htm.

4. Přidání záložky na Facebook stránku

Posledním krokem je přidání hotové záložky na Facebook stránku. Zobrazíme si profil Facebook aplikace (Application Profile Page, v našem případě http://www.facebook.com/apps/application.php?id=155610817839102) a klikneme na „Add to My Page“.

Zobrazí se okno, kde vybereme Facebook stránku, na kterou chceme přidat záložku. A je hotovo, výsledek můžete vidět na naší Facebook stránce.

5. Ladíme

Můžeme ještě celou věc trošku poladit, když už jsme se do toho pustili. Přidanou záložku můžeme posunout nahoru, aby byla návštěvníkům Facebook stránky více na očích. Pokud budeme chtít, aby návštěvníci pracně vytvořenou záložku v žádném případě neminuli, tak v editaci stránky v sekci „Manage Permissions“ nastavíme úvodní záložku (Default Landing Tab) právě na naši novou záložku. Noví uživatelé, kteří přijdou na Facebook stránku, uvidí jako první právě onu novou záložku.

Proč vlastní záložka?

Na vlastní záložce můžete návštěvníky upozornit na to, na co byste je chtěli upozornit. Může jít o prodejní akci, produktovou novinku nebo můžete na vlastní záložku vložit reklamní či instruktážní video. V mnoha případech provozovatelé Facebook stránek vlastní záložky nevyužívají, stejně tak nemají nastavenou vhodnou úvodní stránku.

Pak nový návštěvník Facebook stránky nejdříve „přistává“ na Zdi, na které může být mnoho příspěvků, mohou se dokonce ukázat (podle nastavení Facebook stránky) i příspěvky fanoušků. Tento informační chaos může být pro nové návštěvníky velice matoucí. Proto je vhodné takovým situacím předcházet instalací vlastní záložky, která většinou slouží jako vstupní záložka – stránka pro propagační Facebook stránku.

S kvalitním webhostingem od ACTIVE 24 jde vše snadněji.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

10 komentářů: „Jak vyrobit vlastní záložku pro Facebook stránku“

  1. […] pak dodají funkčnost vaší Facebook aplikaci nebo tzv. Aplikační záložce. Mimochodem, o Facebook záložkách byla již na našem blogu řeč. Podle informací, které Facebook pravidelně zveřejňuje, nebude tento způsob provozování […]

  2. Kadlcekm avatar
    Kadlcekm

    Zdravím,

    nastavil jsem si uživatelské jméno pro stránku a kdyz
    tuto adresu nastavim a pokousim se na ni dostat tak mi to napíše
    následující:

    Požadovaná stránka nebyla nalezena.
    Je možné, že
    jste klikli na starý odkaz, nebo jste adresu zadali špatně. U některých
    adres je nutné rozlišovat velká a malá písmena.

    Zpět na hlavní stránku Zpět na předchozí stránku

    V čem by mohl být problém? Je to omezeno nějka časově, že alias začne fungovat až po určité době?

    Děkuji za info

  3. Jan Horna avatar

    Pokud myslíte nastavení na https://www.facebook.com/username/, tak to by mělo fungovat okamžitě. Z Vašeho popisu je těžko říct, kde může být problém.