Multihosting je výhodný hosting pro více webů

Výhodnost nabídek bývá často přeceňována, hlavně tím, kdo ji poskytuje. Je proto dobré si vše ověřit. To se týká i webhostingu. Podívejme se tedy, jestli je multihosting od Active 24 výhodný a jestli se vyplatí.

Jistě to znáte sami. Ona proklamová výhodnost je pouze reklamním trikem, který vás má přesvědčit o koupi. Tak třeba sada nerez hrnců v ceně desítek tisíc korun, ovčí deky, které zároveň hřejí i chladí nebo zaručený původ ojetého automobilu z nejmenovaného českého aaautobazaru. Výhodnosti, kolik hrdlo ráčí a zdravý rozum unese.

Zpět ale k hostingu webových stránek a aplikací. Podívejme se dnes na zoubek multihostingu z naší nabídky webhostingu. Multihosting v podání Active 24 je pronájem prostoru pro jedny nebo více webových stránek, podle varianty může jít až o 5 (Home) nebo 10 (Business) samostatných virtuálních serverů – webů. Objednejme tedy „domácí“ Home za 129 korun měsíčně bez daně a podívejme se hostingu pod kapotu.

Vyzkoušejme na začátek přidat 2 virtuální servery, jednomu z nich přidělíme 1 gigabajt diskového prostoru a druhému 500 MB. Ke každému webu přidáme MySQL databázi. Aktuální situace pak vypadá následovně, viz. náhled stránky ze Zákaznického centra:

Diskový prostor pro každý web lze nastavit podle aktuálních potřeb. U každého webu navíc vidíme, kolik prostoru jednotlivé stránky využívají. Díky funkci Flexible si pak lze určit, jak velkou část celkového diskového prostoru využijete pro e-maily, databázi a soubory. Webové prezentace jsou oddělené, každá má svůj samostatný FTP přístup, databázi a vlastní doménu. Z obrázku také vyplývá, že v rámci našeho testovacího multihostingu si můžeme zřídit ještě další 3 virtuální servery – weby s celkovým prostorem 3,5 GB.

Za zmínku stojí také další parametry multihostingu. Hlavně možnosti skriptů, které lze v rámci multihostingu využívat. Pokud si zřídíte hosting na Linuxu, tak můžete využívat paměť o velikosti 64 megabajtů, skript může běžet 55 vteřin a na server lze uploadovat přes protokol http soubor o velikosti 64 MB. K čemu jsou tato čísla dobrá? Například můžete na takovém hostingu bez problémů využívat většinu open-source redakčních systémů jako je třeba oblíbený WordPress, o kterém na našem blogu již byla také řeč. Navíc WordPress, Joomlu a Drupal nainstalujete jediným kliknutím.

Multihosting je tak vhodnou volbou pro dynamické stránky, resp. webové aplikace, ať už na Linuxu nebo na operačním systému Windows. Parametry tohoto hostingu jsou pro většinu webových aplikací naprosto dostačující. Pokud umístíte na multihosting Home maximálních 5 webů, tak hosting jednoho webu vás vyjde na 26 korun měsíčně. U varianty Business za 249 Kč měsíčně lze mít až 10 webů, cena za hosting jednoho webu je tedy 25 Kč za měsíc. Je to výhodné či nikoliv? To už necháme na vás 😉


Uveřejněno

v

od

Značky: