V Českém nebi mají plné ruce práce

Řeklo by se, že v nebi už člověk nemusí nic řešit a jen si zaslouženě užívá za vše dobré, co na světě vykonal. Opak je pravdou alespoň podle poslední, 15. hry z pera veleúspěšné autorské trojice Cimrman – Smoljak – Svěrák, na jejíž představení jsme u příležitosti 15. narozenin pozvali naše zákazníky.

Svatý Václav, J.A. Komenský i Praotec Čech mají od začátku napilno, musejí doplnit svatou komisi, aby poté mohli nejen svědomitě rozhodnout, jak podpořit český národ v době naplno běžící 1. světové války, ale i o tom, kdo další se do českého nebe dostane. Bude to zrádce národa Sabina, Hanka a Linda nebo geniální skladatel Bedřich Smetana?

Na všechny tyto otázky dostali diváci odpovědi zabalené do typického cimrmanovského humoru, samotné hře předcházela nedílná součást všech cimrmanovských představení, totiž série přednášek, tentokráte o vzniku a nalezení poslední cimrmanovské hry nebo o polním maršálkovi Radeckém.

Zaplněné divadlo se královsky bavilo, herci byli na konci odměněni dlouho trvajícím potleskem. Bylo vidět, že v publiku sedí samí příznivci nedoceněného génia Járy Cimrmana, který se v debatách svaté komise objevil také jako možný kandidát na nového českého krále a osobnost, která znovu pozvedne prapor češství. Nakonec dostal přednost Tomáš Garrigue Masařík, jak jméno našeho prvního prezidenta komise počeštila.

Děkujeme všem, kteří se na včerejším divadelním představení podíleli.

Fotogalerie z představení.


Uveřejněno

v

od

Značky: