Co přinesl letošní IPv6 den?

Jak jsem již psal v příspěvku „Máme IPv6. A máme ho dost pro všechny!“ minulý týden, zprovoznili jsme všem našim zákazníkům na sdíleném webhostingu dualstack, tedy dostupnost webových stránek jak po protokolu IPv4, tak po protokolu IPv6. A stejně tak zřizujeme už týden všechny nové webhostingy. Jaký vliv měla tato naše akce na internet?
Výrazně jsme přispěli k tomu, že si Česká republika posílila pozici světového lídra v zavádění protokolu IPv6. Dle statistik CZ.NICu počet českých webů se „šestkou“ stoupl téměř o tři procenta na 13,28 % na celkových téměř 124 000 a drtivá část toho nárůstu je zcela jistě způsobena naší akcí.
Datový provoz po protokolu IPv6 zcela jistě v České republice také znatelně stoupl (před IPv6 dnem se denní průměrná hodnota pohybovala do 1 Gbps), ale celkové statistiky ještě nejsou k dispozici. Proto přikládám příklad toho, jak se změnil IPv6 provoz na jednom z našich webhostingových serverů po plošném zavedení dualstacku.
Odhaduji tedy, že náš příspěvek ke zvýšení datového provozu po „šestce“ bude v řádu několika Mbps. Tato čísla se rozhodně zlepší, až se k zavádění IPv6 připojí více poskytovatelů připojení k internetu. Jak slíbili na Konferenci IPv6 Day ti významnější, zavádění IPv6 je i u nich v plánu, což je skvělá zpráva.
Poslední, co bych rád ohledně IPv6 dne zmínil je zpráva CZ.NICu „Česká města a obce zaostávají v zavádění protokolu IPv6“. Pokud platí, že mají města a obce problém se zaváděním podpory IPv6 pro svoje webové prezentace, což plně chápu, protože mají svoji důležitější agendu, pak nemohu než doporučit, aby se zástupci měst obrátili na nás. Stačí si k nám převést webhosting a doménu a podporu IPv6 u nás dostanete automaticky, bez starostí a zdarma.
A nezapomeňte, že pokud si u nás do konce června objednáte webhosting z počítače, kde je IPv6 zprovozněno, dostanete na tuto objednávku 50% slevu!

Doporučujeme také náš webhosting.


Uveřejněno

v

od

Značky: