Komiksy jako forma prevence

V dalším díle našeho seriálu rozhovorů s našimi zákazníky, jsme oslovili neziskovou organizaci, která se věnuje dospívajícím dětem a mládeži.  Vyrábí výchovné fotopříběhy a už svým názvem charakterizuje to, čím se zabývá www.preventivnikomiksy.cz.

Věnujete se dost ožehavým tématům, co vás vedlo k myšlence pomáhat dětem formou fotopříběhů?

Za myšlenkou výchovných komiksů byla potřeba vyrobit kvalitní preventivní materiál pro dospívající děti, který by mohl otevírat diskuzi nad nejrůznějšími rizikovými tématy jinak, než dosavadní  dostupné materiály, se kterými se na školách běžně pracuje. Chtěli jsme přistoupit k řešení prevence novou a atraktivní formou. Vzhledem k tomu, že komiksy znají děti z časopisů a jsou jim blízké, napadlo nás právě do těchto příběhů nenásilnou formou prevenci začlenit. Praxe na školách, které s našimi komiksy již pracují, potvrzuje, že o výchovné příběhy zpracované touto moderní formou mají žáci a studenti skutečně zájem.

Vím, že působíte v Čechách, ale také na Slovensku, kde provozujete web  www.preventivnekomiksy.sk. Zajímalo by mne, zda se témata v jednotlivých zemích liší nebo jsou stejná.

Podle našich průzkumů mají dospívající děti a mládež velmi podobné problémy jak v České, tak i Slovenské republice. Také proto, všechny příběhy, které dáváme školám k dispozici, vyrábíme v češtině a slovenštině zároveň. Naše komiksy překládáme i do angličtiny, aby mohly na školách působit nejen jako preventivní materiál, ale také  jako doplněk k učivu anglického jazyka.

Kdo vám spravuje vaše stránky a jak jste s našimi službami spokojeni?

Slovenské stránky si spravujeme  sami, protože jako nezisková organizace musíme šetřit všude, kde je to možné. Také z toho důvodu jsme velmi vděčni společnosti Active 24 za to, že nám umožnila sponzorovaný hosting našich webových stránek. V dnešní době  již není samozřejmostí, že někdo ochotně pomáhá ostatním a proto si této podpory velmi vážíme.  Pod českou doménou zatím máme spuštěnu jen tzv. Superstránku. Je to ovšem výborná služba a jsme z ní doslova nadšeni. Než jsme se dohodli na spolupráci se společností Active 24, vůbec jsme netušili, že něco podobného, jako je Superstránka, existuje. A je to skvělý produkt pro každého, kdo chce mít stručnou prezentaci své firmy a nebo vizitku na vlastní doméně, tak jak ji máme my.

Jaké máte ohlasy na komiksy, pomáhají dětem připravit se na situace, do kterých se mohou velmi lehce dostat?

Ohlasy na naše komiksy máme pozitivní. Před lety jsme s projektem výchovných komiksů vyhráli krajské kolo soutěže o nejzáslužnější projekt v oblasti neziskového sektoru, který vypsala Nadace Vodafone společně s Deníky Bohemia. Kromě toho naše příběhy doporučují preventisté napříč celou Českou republikou jako kvalitní výchovný materiál, který může být základním a středním školám v rámci preventivního působení na děti a mládež velmi užitečný.

Přejeme mnoho úspěchů a děkujeme za rozhovor Bc. Patriku Hujdusovi z Občanského  sdružení Volání naděje.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

11 komentářů: „Komiksy jako forma prevence“

  1. Patrik Hujdus avatar
    Patrik Hujdus

    A já také děkuji 🙂

  2. Nerd avatar
    Nerd

    komiksy??? nejvíc libovka – nejlepší je to tady http://www.comic.sk

  3. Roman avatar
    Roman

    Dobrý den dá se někde dohledat komiks že kterého je fotka u tohodle příspěvků ? Děkuji mockrat