Pražská potrubní pošta, aneb co nedokáže e-mail?

Někdy před rokem jsem četl v týdeníku Euro článek o snaze Zdeňka Dražila obnovit provoz Pražské potrubní pošty. Téma mě zaujalo natolik, že jsem pana Dražila kontaktoval, abych se o tomto světovém unikátu dozvěděl více. Nakonec naše služby – například e-mailová řešení – mají k těm, co nabízela Pražská potrubní pošta, tak blízko …

Další zaměstnanci v ACTIVE 24 se ke mně brzy přidali a jakmile se naskytla příležitost, vyrazili jsme na ústřednu Pražské potrubní pošty do budovy Hlavní pošty v Jindřišské ulici, abychom se na vlastní oči podívali, jak se posílaly informace po celé dvacáté století.Skrz dlouhé chodby jsme se dostali až do malé místnosti ve třetím patře, která byla mozkem sítě potrubní pošty. Je zde zachován nábytek a veškeré vybavení z konce 20. století, přesněji z let osmdesátých a vše tak působí dojmem, že provoz tu skončil před pěti minutami. Chybí už jen šálek s nedopitou kávou …

Pan Dražil nám pak poutavě vyprávěl o historii a unikátnosti Pražské potrubní pošty, o fyzikálních zákonech, díky kterým fungovala a přidal i spoustu zajímavostí z posledních let jejího provozu. V závěru exkurze jsme se podívali do podzemní strojovny, srdce, které pomocí dmychadel dávalo tubám se zprávami pohyb.

I přes to, že Pražská potrubní pošta přestala fungovat v roce 2002, protože její síť vážně poškodily povodně, je stále ještě ve stavu, kdy lze přemýšlet o obnově provozu, alespoň některých jejích částí. A právě o to se pan Dražil snaží. V první fázi chce zprovoznit trasu z Jindřišské na Hrad, která by mohla být zajímavá zejména pro zahraniční turisty. Prostory v Jindřišské by měly také sloužit jako zajímavý cíl pro exkurze žáků škol jako názorná ukázka využití zákonů fyziky.

Velmi panu Dražilovi děkujeme za nevšední možnost setkat se s jedním z technologických předchůdců dnešních telekomunikačních služeb a vidět, že i přes jejich stáří mají stále vlastnosti, které dnešní technologie nabízejí (zkuste si e-mailem poslat adresátovi rohlík!). Jiné vlastnosti, zase dnes běžné, používají současné systémy, třeba hvězdicová infrastruktura Pražské potrubní pošty má mnoho společného s internetovými sítěmi.

Velmi obdivujeme nadšení, s jakým se pan Dražil snaží vrátit Pražské potrubní poště opět život a moc mu při tom držíme palce. A nejen to, rozhodli jsme se mu poskytnout webhostingové služby zdarma, abychom alespoň nějak pomohli bohulibému záměru zachovat světový unikát i pro další generace. Doména prazskapotrubniposta.cz tak čeká na svůj obsah.

V souvislosti s jejím zprovozněním bychom na Vás měli velkou prosbu. Pan Dražil by potřeboval se zprovozněním stránek pomoct, shání webdesignéry, kteří by mu pomohli s prezentací na internetu. Rádi bychom tímto oslovili všechny zájemce o spolupráci na velmi zajímavém projektu. Jednou ze základních podmínek je, že se pro Pražskou potrubní poštu nadchnete podobně jako pan Zdeněk Dražil. Prosím všechny takové, aby se mi ozvali do konce října 2012 na e-mail: bruna.zdenek at active24.cz.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

9 komentářů: „Pražská potrubní pošta, aneb co nedokáže e-mail?“

  1. Jarmila Solarova avatar
    Jarmila Solarova

    Asi vám nesdělím nic nového, ale (doufám, že mě paměť neklame)
    1. v Bílé labuti se ještě v září 1953 platilo potrubní poštou – peníze a účtenku prodavačky vkládaly do pouzder, pouzdra do potrubí a ta se po chvíli se vrátila se zbytkem peněz a potvrzenou účtenkou.
    2. V Roudnici nad Labem byla potrubní pošta mezi poštou a Agrostrojem možná i do jiných podniků.
    S pozdravem
    J.Solárová