Řecké tance

Radost z muziky a tance je v dnešním uspěchaném světě balzám pro duši. Řecká hudba a její texty nechají vyznít všechny lidské city naplno. Nic tu není jenom napůl, když se pláče, když se směje, je to vášnivý  gejzír…. říká Martha Elefteriadu. Do dalšího dílu našeho seriálu rozhovorů se zákazníky jsem si vybrala právě paní Marthu, která u nás má doménu www.recketance.cz.

Paní Martho mnozí čtenáři vás mají v paměti, jako zpěvačku z pěveckého sourozeneckého dua Martha a Tena. Co dnes dělají slavné řecké sestry?

Zpíváme, zpíváme…  A momentálně čím dál víc. Tena překonala v nedávné době nemoc, která nás tak na tři roky téměř zastavila v naší činnosti. Ale ťukám, že teď je dobře a rozjely jsme to zas. Loni na Broadwayi v Praze jsme slavnostním koncertem oslavily přes 40 let naší hudební činnosti.
Zpíváme ve třech seskupeních. Jedno je s vynikající revivalovou skupinou Professor,  pod vedením Richarda Markuzziho, tam děláme na koncertech průřez naším českým repertoárem.  A pak jsou to naši řečtí muzikanti, se kterými děláme řecký repertoár, na který jsme se zaměřily v posledních letech. A třetí je skupina ARIONAS, kde zpívám já s perským zpěvákem Shahabem a s kytaristou Standou Barkem. Tam děláme řecký, perský a španělský repertoár. A aby toho nebylo málo, tak ještě vedu kurzy řeckého tance.

Letos jsem v Řecku natočila pro Českou TV s ostravským štábem Postřehy odjinud. Točilo se na jaře 13 dílů pětiminutovek na různá témata o Řecku. Byla to krásná práce, i když poněkud hektická. Všech 13 dílů jsme natočili za 14 dní. Od rána do večera. Marně jsem pánům ze štábu vysvětlovala, že dámy potřebují i nějaký ten zkrášlovací čas pro sebe, … zatím točili převážně s pány věhlasných jmen, jako pan Kyncl, pan Šmíd a dalšími. Takže si považuji, že jsem mohla spolupracovat  a měla naprosto volnou ruku při psaní scénářů, výběru témat, míst a nápadů. Když mi to dramaturg Bělohlavý nabídl, pomyslela jsem si, že právě není nejlepší doba pro Řecko, když v jeho souvislosti běží spíš negativní zprávy. Ale pak mi to došlo, vždyť to, co na Řecku všichni milují, je nebesky krásné místo, otevření a přátelští lidé, modré nebe i moře, dávná kultura, řecký jazyk, který se prolnul do všech jazyků západní kultury, skvělá kuchyně, divadlo, nádherná hudba i tanec, to všechno ještě pořád existuje. Takže je o čem točit, je co nádherného poznat, co se naučit a obohatit se.

Můžete našim čtenářům přiblížit princip řeckých tanců?

Princip? Hlavním principem je užít si liché řecké rytmy a nechat se jimi unášet, abychom z nich pocítili radost. Ta radost, to je řekněme hlavní princip, není to ani tak preciznost kroků, jako to proudění  muziky celým tělem…. Je to ten nejpříjemnější pohyb, kdy energii vydáváte, ale vrací se k vám zase v podobě nádherné, plnokrevné muziky.

Co vlastně vše pro své žáky připravujete a jak probíhají hodiny.

Naše kurzy jsou třístupňové a každý trvá dva měsíce. V každém z nich se naučíme minimálně osm tanců. Některé se tančí po celém Řecku stejně, jiné jsou krajové a všude mají své variace tanců. Řekové jsou individualisti a chtějí si tančit po svém. Dlužno říci, že je to velice múzický národ a hudbu i tanec potřebují ke svému životu jako vzduch… Není nad to, pořádně si zazpívat, nebo pořádně si zatančit, a to je něco, co nikdo nemůže udělat za vás.

Všimla jsem si, že působíte nejen v Praze ale i v Libereckém kraji.

Právě v Jablonci nad Nisou pořádáme dvakrát do roka víkendové kurzy řeckého tance pro začátečníky a pokročilé. Je to v nádherném prostředí jabloneckého zámečku Petřín. Ten nejbližší je už 3.- 4.11, ale vše najdete na našich stránkách www.recketance.cz. Zveme vás na něj…..

Vážení čtenáři, patřím k těm, kdo neumí příliš tancovat a tanci se spíše vyhýbají, přesto i já jsem měla možnost již před více jak dvaceti lety navštívit řeckou zábavu, tehdy ještě na Žofíně a před třemi lety jsem navštěvovala kurzy řeckého tance. Nebojte se, není to nic těžkého a jistě vám to přinese velkou radost.
Děkujeme Martě Elefteriadu za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů nejen v pracovním, ale i soukromém životě.

Pokud ještě nemáte hosting u ACTIVE 24, podívejte se na naši nabídku.


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

9 komentářů: „Řecké tance“

  1. Radka avatar

    Díky za článek