Miliontá .cz doména padne co nevidět

Už jen pár dní a na světě bude milion .cz domén. Pěkně kulaté číslo, které si zaslouží trochu vzpomínání a grafů, co říkáte? Zvlášť když dosažení jubilea trvalo skoro 20 let. První .cz domény se totiž začaly prodávat v roce 1993. Po rozdělení republiky tehdy nahradily československou koncovku .cs.

O .cz doménách se toho dá říct spousta hezkého. Třeba že jsou pro české zákazníky jasnou první volbou. Jejich podíl na všech v Česku registrovaných doménách tvořil v posledních letech zhruba 60 %, v roce 2012 se dokonce zvýšil na 65 %. S velkým odstupem následují podle našich statistik koncovky .eu, .com a .sk.

Zajímavé je tempo, kterým se .cz domény blížily k jednomu milionu. Teprve v roce 2005 se jejich počet dostal přes 200 000 a v roce 2008 přes půl miliónu. Vyplývá to z čísel sdružení CZ.NIC, které má .cz domény pod svoji správou.

Růst počtu .cz domén ovlivňoval jak rozvoj internetu jako takového, tak i jejich ceny. Zatímco dnes se doména dá pořídit pod 200 Kč, dříve šlo o docela luxusní zboží. Například v roce 2000 stála doména 1600 Kč.

Zajímavé je, že okolo 35 % domén je tzv. parkováno. To znamená, že takové domény teprve čekají na své budoucí využití. Některé z nich pak mohou být v držení doménových spekulantů.

Co se týče držitelů domén, ve většině případu jde o živnostníky, firmy nebo organizace. V držení mají podle našich statistik okolo 80 % .cz domén, pouze zhruba 20 % domén tak připadá na fyzické osoby nepodnikatele.

A co vy, tipnete si, kdy padne miliontá doména?


Uveřejněno

v

,

od

Značky: