Mráz, mráz, mráz

Napadlo by vás, když je venku zima, vyhledávat ještě větší? No proč ne, když vám to může přinést zlepšení vašeho zdravotního stavu. Pokud jste ještě neslyšeli pojem kryosauna, tak vás dnes seznámíme s panem Jiřím Nečáskem, který vám vše o své kryosauně www.kryopraha.cz prozradí.

Jirko kolik stupňů v kryosauně vlastně je a proč je v názvu použito slovo sauna, které si mnozí z nás spíše spojují s nadměrným horkem?

V kryosauně je -110°C až -150°C. Záleží jak to komu nastavím, ale průměrně nastavuji lidem teplotu okolo -135°C. Ze zkušeností je to nejoptimálnější teplota. Samozřejmě je rozdíl, pokud někdo navštěvuje kryosaunu pravidelně nebo když přijde úplně nový zákazník. To musíme brát v úvahu.

Je více názvů používaných pro kryosaunu. Např. kryokomora, kryobox. Není dané, který název je správný. Kryokomora je název používaný spíše pro místnost s kapacitou pro několik osob. Kryobox, nebo-li kryosauna je pouze pro jednu osobu. Slovo sauna je použito, aby evokovalo u lidí něco s teplotou a slovo kryo znamená ledový, proto spojení těchto dvou slov. Hlubší význam v tom není.
kryosauna

Pro koho je kryosauna určena a jak nám může pomoci?

Kryosauna je určena téměř komukoliv, kdo nespadá do nějaké z kontraindikačních skupin (např. alergie na chlad, vysoký tlak, zásadní srdeční problémy…). Věkově je vstupní hranice též téměř bez omezení. Jelikož má kryosauna hodně různých pozitivních účinků, využívat ji mohou jak sportovci pro lepší regeneraci, pacienti po úrazech a operacích pro urychlení hojení, tak např. lidé trpící artrózou či Bechtěrevovou nemocí jako podporu léčby a pro zmírnění příznaků. Na druhou stranu je kryosauna vhodná pro detoxikaci organismu a funguje i proti stresu.

Kde se vzala myšlenka otevřít si kryosaunu?

Když jsem ještě hrál aktivně basketbal, ale zároveň už jsem začínal zabředávat do oblasti fitness (asi 6 let nazpět), začal jsem být přetrénovaný, nevyhnuly se mi ani operace kolen a bolest kloubů a šlach začala být nesnesitelná. Během krátkého období jsem několikrát vyzkoušel kryokomoru a nestačil jsem se divit, jak se s každou další návštěvou začalo tělo dávat do kupy. Od této doby jsem začal intenzivně pátrat jak je to s kryoterapií v ČR a zjistil jsem, že jich tady moc není. Jsou to přesně 2 roky, kdy jsem si řekl, že do toho jdu. Trvalo 15 měsíců, než jsem se domluvil s majiteli prostoru na Flóře, oběhal úřady, zajistil vše potřebné ke kryosauně, aby se mohlo vše spustit.

kryosauna1

Vy jste vlastně aktivní sportovec takže můžete sám říct jaký vliv má kryosauna přímo pro sportovce?

Jak už jsem řekl, kryosauna je vhodná pro přetrénované sportovce, po úrazech a operacích jako podpora léčby i jako podpora pro zlepšení výkonu. Např. cyklisté na Tour de France navštěvují kryosaunu 2x denně. Před výkonem pro nabuzení organismu a po výkonu pro urychlení látkové výměny v těle a tím pádem i regeneraci. U mě si nejvíce chválí účinky kryosauny zápasníci MMA a boxeři v období přípravy před zápasy. Trénují i 3x denně a s pravidelnými návštěvami kryosauny se cítí lépe, rychleji se jim hojí rány a regenerují několikanásobnou rychlostí.

Můžete si také prohlédnout video jak takové „zmražení“ probíhá.

Děkuji panu Nečáskovi za rozhovor a přeji mnoho zmrzlých a spokojených klientů.

Pokud ještě nemáte hosting u ACTIVE 24, podívejte se na naši nabídku.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: