Tak trochu jiný svět vsetínského Barcampu

V sobotu 19. ledna hostil podnikatelský inkubátor Maštaliska ve Vsetíně již po čtvrté Barcamp. Účastnili jsme se jako jeden z partnerů, osobně jsem byl na podobné akci přítomen poprvé a na rovinu musím přiznat, že mě čekala jen samá pozitivní překvapení.

Už to, že se akce konala ve Vsetíně, je unikum, neboť organizátorům se podařilo sem dostat i Pražáky, kteří naopak poznali tento kout naší vlasti.  Na rozdíl od větších konferencí pražských či brněnských, kde je přeci jenom atmosféra více méně oficiální, zde od prvního počátku vládla pohoda a uvolněnost. Oficiální obrandovanou vizitku nahradila bílá nálepka, na které se mohli účastníci představit okolí. Místo jména a příjmení většina rovnou vepsala svůj nick na Twitteru, aby si je každý mohl zkontrolovat, kdo jsou a co si myslí, případně sledovat jejich tweety přímo z Barcampu.

barcamp

V neposlední řadě je na akci sympatické to, že je pro účastníky zdarma.

Přednášky probíhaly ve třech sálech, dole v hlavním, uprostřed na pavlači a nahoře na střeše. Výběr přednášek je také jiný, každý může poslat, co by zde chtěl říci a organizátoři vyberou nejzajímavější kousky. Vzhledem ke třem prostorám dostalo příležitost více než 30 řečníků z různých koutů republiky.

Nebylo v silách jedince obejít všechno. Nás zaujala přednáška Vojty Ročka na téma Soukromí je přežitek, kde Vojta nastínil provokativní, utopickou, ale současně podnětnou představu světa, kde o vás každý všechno ví (přednáška už je online), a také prezentace Petra Kočího o datové žurnalistice. Z ní jsme si odnesli hlavní poselství, že data tady jsou, jen je nemá kdo zpracovávat a datová žurnalista zatím tvrdě bojuje o své místo na slunci.

Podnětný byl i Marek Prokop, o jehož přednášku byl veliký zájem, přestože pojednávala o tak banální věci, jakou je psaní e-mailů. Mohlo by se zdát, že dnes již všichni mailovat umí. Neumí, ale mohli se od Marka naučit. K vrcholům, alespoň co se zájmu publika a stylu přednesu týkalo, patřil bezesporu David Grudl, který vysvětlil rozdíl mezi UI a UX.  Vyvolávání řečníka skandovaným potleskem před začátkem přednášky také jinde neuvidíte a neuslyšíte. Z trochu jiného soudku, leč poměrně osvěžujícím závěrem byl Vítek Ježek a jeho pohled na dálkovou cyklistiku zblízka a vyprávění o velice zajímavé a dobrodružné cestě ze Zlína do Istanbulu.

Kromě přednášek probíhaly snad ve všech koutech inkubátoru vášnivé debaty na různá témata, nejen z oboru, ale i ze života, hodně se například řešila současná literatura (s kým asi?) nebo návrat k zemědělským kořenům.

I další poslání Barcampu, tedy místa, kde se potkávají lidé, bylo splněno beze zbytku, hezkou tečkou za akcí pak byla Aktivní afterparty. Konala se v místním pivovaru Valášek, kde bylo narváno po střechu a zdejší vynikající pivo teklo proudem. Jsme rádi, že jsme k dobré náladě mohli přispět svojí podporou.

 

Pokud ještě nemáte hosting u ACTIVE 24, podívejte se na naši nabídku.


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

12 komentářů: „Tak trochu jiný svět vsetínského Barcampu“

  1. Zdeněk Brůna avatar
    Zdeněk Brůna

    Zřejmě se tedy akce vydařila …

  2. Jiří Dobrovolný avatar

    Pěkně vystižena podstata této akce 🙂 Pivní afterparty (díky za sponzoring píva a dalších pochutin) byla příjemnou tečkou za akcí. (Některří se na afetrparty těšili už od oběda).
    Jiří

  3. František Grunt avatar
    František Grunt

    Díky za pochvalu. My jsme se těšili již od pátku 🙂 Doufám, že budeme mít možnost to za rok zopakovat.