Zjednodušte si život – zprovozněte si mojeID!

V závěru roku 2012 jsme pro naše zákazníky zavedli podporu mojeID. Tato česká autentizační metoda, založená na openID, si získává stále větší oblibu mezi uživateli internetu, ale i mezi poskytovateli internetových služeb. Počet aktivních mojeID účtů již atakuje hodnotu 170 000 (za prosinec 2012 vzrostl o více jak 40 000), více jak polovina jich má přitom zvalidovánu i poštovní adresu, počet serverů, kde je mojeID možné využít se již blíží dvěma stům.


Ale nejen zvyšující se obliba mojeID nás přesvědčila o jeho zavedení do našich systémů. MojeID poskytuje spoustu výhod běžným uživatelům internetu a my je o ně nechceme ochudit. Jaké jsou hlavní výhody použití mojeID? Komu se nechce číst, ať se podívá na toto video:

  1. Pomocí mojeID se můžete přihlašovat všude tam, kde je podporováno. Nemusíte se tak znovu a znovu registrovat, vyplňovat opakovaně osobní údaje. Máte pouze jedno uživatelské jméno a jedno heslo, které si tedy i snáze zapamatujete.
  2. MojeID Vám pomůže efektivně udržovat Vaše osobní údaje aktuální.Pokud se přestěhujete, máte nový e-mail nebo telefon, měníte tyto údaje pouze na jednom místě. Stačí je změnit pouze v mojeID a to se postará o to, aby vaše oblíbené stránky měly všechny důležité údaje při každém přihlášení vždy aktuální. Vy sami si přitom nastavujete, které údaje prostřednictvím mojeID poskytnete různým provozovatelům služeb.
  3. MojeID také zvyšuje bezpečnost Vašeho přihlašování k různým službám na internetu. Pokud používáte desítky hesel, pravděpodobně je máte někde zaznamenané. V horším případě je máte napsané na kousku papíru, který může být kýmkoliv odcizen a zneužit. S mojeID již tato hesla nebudete potřebovat. Velmi významný je také fakt, že provozovatelé serverů vaše heslo k mojeID nikdy neuvidí a tudíž ho nemohou následně zneužít. Navíc mojeID umožňuje přihlašovat se i jiným bezpečnějším způsobem než pouhým heslem. Je možné přihlásit se také digitálním certifikátem nebo jednorázovým heslem.

mojeID

U ACTIVE 24 Vám mojeID dále poskytne možnost:

  1. jeho využití k přihlášení do objednávky nebo do Zákaznického centra
  2. udržovat Vaše kontaktní údaje u ACTIVE 24 aktuální a tím snižovat rizika spojená s nemožností Vás včas kontaktovat (například z důvodu prodloužení Vašich služeb)
  3. nastavit si jej jako identifikátor držitele .cz domén a držet tak tyto údaje aktuální (týká se zejména údajů o držiteli domény)
  4. možnost skrýt si poštovní adresu držitele .cz domény pro veřejné WHOIS služby i pro právnické osoby

Obrovskou výhodou pro nás, ale i pro jakéhokoliv jiného poskytovatele internetových služeb, který mojeID zavede, je zvýšení kvality zákaznických dat. Jako prémiový registrátor internetových domén se snažíme, aby domény byly drženy skutečnými subjekty a bylo je tedy možné v případě potřeby kontaktovat. S falešnými držiteli je spousta problémů, třeba v době předvolební kampaně, a věřte, že mazání domén takových držitelů není zrovna naše oblíbená činnost.
MojeID je nástroj, který nám s pravdivostí a aktuálností dat zákazníků a držitelů domén velmi pomůže a jsme rádi, že takto můžeme přispět ke kultivaci českého internetu.

Pro nás je mojeID samozřejmě zajímavé o to víc, protože poskytujeme možnost změnit držitele domény nebo zákazníka obchodního případu elektronicky a pro tyto úkony se nám validované kontakty náramně hodí. Další výhodou pro nás je samozřejmě i to, že si u nás mohou nyní zákazníci objednávat služby, aniž by si u nás zakládali zákaznický účet, takže registrace domén nebo objednání webhostingu je pro ně nyní daleko jednodušší.

Samozřejmě, že na internetu najdete také odpůrce mojeID. Je mu vytýkáno, že díky němu jsou všechny osobní údaje nebo informace o tom, jaké servery uživatelé mojeID navštěvují, na jednom místě a lze je tedy jednodušeji zneužít. Těm, kteří se tohoto strašáka bojí, je nutno sdělit dvě základní informace. Za prvé, provozovatelem mojeID je sdružení CZ.NIC, které se těší vysoké důvěře nejen českých uživatelů internetu a nemůže si dovolit jakékoliv zneužití osobních údajů uživatelů, protože by tím popopřelo svůj smysl. A za druhé, většinou těchto osobních informací CZ.NIC vládl i bez mojeID. Informace o držiteli byly již dříve uloženy v centrálním registru domén, který CZ.NIC spravuje a to, které servery uživatelé internetu navštěvují lze s velkou přesností dohledat i analýzou dotazů do DNS. MojeID u ACTIVE 24 ale není povinné a ten, kdo v něm svoji hodnotu nenalezne, ho nemusí používat.

A co pro Vás v souvislosti s mojeID chystáme v blízké budoucnosti? Předpokládám, že v nejbližších týdnech zprovozníme podporu mojeID na stránkách služeb Superstránky a serverových certifikátů. Nejpozději v březnu bychom rádi zavedli podporu přímého transferu kontaktu CZ.NICu do mojeID, což zjednoduší přechod na mojeID pro držitele více domén. Vývojářské komunitě také poskytneme naši implementaci mojeID klienta v jazyce Java. Bude toho tedy hodně, určitě se vyplatí mojeID u nás využívat! O tom, jak na to, se můžete dočíst v nápovědě.


Uveřejněno

v

, ,

od

Značky:

Komentáře

13 komentářů: „Zjednodušte si život – zprovozněte si mojeID!“

  1. zákazník Aktive24.cz avatar
    zákazník Aktive24.cz

    To je teda propagace zbytečný služby „třetí strany“… Další verbování oveček k cílené podstrkávací reklamě. 

  2. zákazník Aktive24.cz avatar
    zákazník Aktive24.cz

    Ještě dodávám, že když někdo chce mít na svých stránkách možnost přihlášení prostředictvím mojeID, musí platit poplatek firmě cz.nic a zřejmě to nebude malá částka, když z informace na jejich stránkách je „Motivační program pro poskytovatele služeb“ stokoruna (bez DPH?) jako odměna za ulovenou ovečku. 

  3. Zdeněk Brůna avatar
    Zdeněk Brůna

     K Vaší první reakci. O přínosech mojeID jsem ve svém článku psal, kdo
    mojeID nechce, nemusí ho u nás používat. Dokonce si ho může vyzkoušet a
    když mu nebude vyhovovat, může používání mojeID u nás zase zrušit. Naše
    implementace dává našim zákazníkům na výběr.

    Váš druhý komentář naráží na motivační program, který CZ.NIC k mojeID
    spustil. Ano, kvalita dat v registru, validní údaje, mají svoji nemalou
    hodnotu. Zrovna tak zavedení podpory mojeID není úplně triviální a je na
    místě, speciálně na počátku, tento projekt podpořit. Roční poplatek za
    užívání služby mojeID pro poskytovatele s plným přístupem činí 1000 Kč.
    Cena není nijak závratná a pro spoustu internetových služeb je v
    porovnání s přínosy, které mojeID nabízí, zanedbatelná. Mimochodem, i
    příspěvky do diskusí je lépe vždy podepsat, třeba pomocí mojeID. Plugin
    pro WordPress existuje, zamyslíme se nad tím, zda ho na náš blog
    nenasadíme.

  4. Vladimír Pilný avatar

    Kdybych nevěděl, kolik firmám typu A24 cz.nic platí za „verbování“ zákazníků na registraci mojeID, tak bych si to možná založil, ale tenhle důvod se mi nelíbí. Ze všech stran se na uživatele valí podněty k registraci do služby, kterou nikdo nechce.

  5. Zdeněk Brůna avatar
    Zdeněk Brůna

     Jak jsem psal ve své včerejší reakci. Není úplně triviální podporu mojeID zavést. Navíc je nutné, aby mojeID skutečně plnilo svůj účel, aby ho podporovalo hodně provozovatelů internetových služeb. Proto si myslím, že dočasná podpora mojeID od CZ.NICu není na závadu.