Blackout, aneb jak je důležité míti diesely?

Úterní rozsáhlý výpadek distribuce elektrické energie do témeř třetiny Prahy, který byl způsoben požárem hlavního napájecího transformátoru společnosti ČEPS na rozvodně Chodov, nezpůsobil žádný výpadek našich služeb. Přestože je uvedená rozvodna jednou ze tří uzlových rozvoden ČEPSu zajišťujících napájení Prahy a námi využívané datové centrum leží uprostřed oblasti, která měla téměř dvouhodinový výpadek dodávek elektrické energie. Jak je to možné?

Jak jsem psal v článku loni v srpnu „Špičkové Datové centrum? Máme!„, naše hostingové servery jsou v datovém centru špičkové kvality, které má mimo jiné i vysokou odolnost vůči výpadkům dodávek elektrického napájení od distributora. Elektrické napájení tam má tyto základní, ale velmi důležité vlastnosti:

  • 2 nezávislé okruhy napájení od distributora elektrické energie
  • 3 diesel generátory, každý 1750 kVA, start diesel generátoru při výpadku napájení do max. 60 sekund
  • UPS systém a diesel generátory v redundanci N+1
  • 2 nezávislé okruhy napájení pro každý rack

Výpadek v každém případě prověřil, že ani 2 nezávislé okruhy napájení od distributora nemusí stačit, oba byly totiž prerušeny, což bylo, dle vyjádření zástupců DC CE Colo, zcela bezprecedentní. Pro bezvýpadkové napájení bylo tedy naplno využito UPS systému a diesel generátorů, které společně zajistily provoz našeho datového centra bez výpadku, který bychom my nebo naši zákazníci zaregistrovali. Jsem skutečně rád, že pražský úterní blackout znamenal pouze to, že jeden z kolegů strávil doma příjemnou hodinu při svíčkách …

DC ACTIVE 24 (v rámci CE Colo) v oblasti postižené výpadkem elektrické energie
DC ACTIVE 24 (v rámci CE Colo) v oblasti postižené výpadkem elektrické energie

Pokud ještě nemáte hosting u ACTIVE 24, podívejte se na naši nabídku.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: