Jak si zjednodušit správu domén

Před několika dny spustil CZ.NIC nový projekt – Doménový prohlížeč. Nyní mají tedy držitelé .cz domén možnost mít o všech svých doménách skutečný přehled, protože Doménový prohlížeč jim je zobrazuje všechny, nezávisle na tom, u kterého registrátora jsou zaregistrovány.

A nejen to. V Doménovém prohlížeči vidíte, kdy která doména expiruje, zda je zabezpečena pomocí technologie DNSSEC nebo kdo je jejím registrátorem. A to včetně dalších detailů o všech objektech, které jsou na domény navázány, u některých i s možností jejich editace. Takový lepší WHOIS, dalo by se říct. Další dostupnou funkcí, která je dle mého názoru úplně nejlepší, je možnost zabezpečit si svoje domény! Konkrétně lze zablokovat domény proti změně registrátora, držitele nebo proti jiné editaci. Tuto možnost měli držitelé domén již dříve, ale zablokování a odblokování v registru museli složitě autorizovat pomocí elektronického či notářsky ověřeného podpisu.

Přihlášení do Doménového portálu je možné pouze přes mojeID, ale to by v době, kdy ho využívá přes 230 000 lidí již neměl být omezující faktor. Zmíněné zabezpečení domén je ale dostupné pouze pro validované kontakty mojeID, což je naprosto v pořádku, protože možnost nastavovat bezpečnostní parametry u domén by měl mít pouze dostatečně ověřený subjekt. O tom, jak si své mojeID zvalidovat, se píše v nápovědě na stránkách projektu mojeID. Dle informací CZ.NICu brzy přibude míst, kde bude možné provést validaci pomocí osobní návštěvy, což je jistě dobrá zpráva pro ty z Vás, co neradi chodíte k notáři.

Službu rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Pro ty, co ještě nemají účet mojeID, ale již u nás mají .cz domény je ideální cestou využít Transferu identifikátoru do mojeID, který je dostupný v Zákaznickém centru v sekci Informace o uživateli.

domenovy_prohlizec


Uveřejněno

v

od

Značky: