5 událostí, které hýbaly světem domén v roce 2013

Svět internetových domén není možná tím nejvíc vzrušujícím vesmírem. I tak se toho v něm v roce 2013 dělo dost zásadního nebo alespoň kuriózního. Přidejme k tomu několik výročí či parlamentní volby a máme tu hned pět událostí, o kterých se hodně mluvilo.

1) Jsme.sexy

Rokem 2013 skončil svět s pouhými 22 generickými doménami. Zavedené, ale trochu nudné koncovky jako .com, .org nebo .net v říjnu doplnili čtyři nováčci, hendikepovaní ovšem faktem, že nejsou psané latinkou. V listopadu konečně přibyly gTLD domény, kterým je rozumět. Koncovky jako .sexy, guru nebo .nyc vzbudily zaslouženou pozornost a teď všichni čekají, co z toho bude. Ani my nezahálíme a připravujeme se také.

2) Milión, dvacet, patnáct

V listopadu 2012 byla registrována miliontá .cz doména a ani rok 2013 se nenechal ve výročích zahanbit. 13. ledna uplynulo přesně 20 let od vzniku .CZ domény a kulatiny oslavil i její správce, sdružení CZ.NIC. Tomu bylo letos 15 let. Gratulujeme!

3) Změny v Pravidlech pro .CZ doménu

V roce 2013 byly připraveny změny Pravidel pro .CZ doménu, jejichž hlavním důvodem je nový občanský zákoník, účinný už od 1.1. 2014. Veskrze se jedná o reakci na novou právní úpravu a zpřesnění některých bodů. Upravená Pravidla sice nezeštíhlela, ale jsou přehlednější.

Z nových ustanovení Pravidel lze zmínit zdůraznění významu doménového jména nejen na úrovni technické, ale též z hlediska ekonomického a obchodního. Zpřesněn, v souladu s novou právní úpravou, byl rovněž pojem držitel. Nová Pravidla neruší žádný z institutů, na který si doposud zákazníci zvykli, např. zakotvení součinnosti sdružení CZ.NIC v případě soudních sporů o doménová jména.

4) O domény .EU je zájem

V Česku je zájem také o .EU koncovky. Celkový počet .EU domén registrovaných u nás je 153 025 (konec listopadu 2013). V České republice je více než dvojnásobný počet .EU domén na obyvatele ve srovnání v průměrem EU, co do počtu registrací je ČR sedmou zemí z celé Evropské unie, hned před ní je například mnohem lidnatější Itálie. .EU doména je i bezpečná, celkem je podepsáno DNSSECem 5,5% .EU domén. Dva čeští registrátoři patří mezi top 10 v počtu takto zabezpečených domén v celé EU.

Jak je vidět, i když není doména .EU tak sexy jako koncovky .sexy, příznivců má dost.

5) Ach ty volby

V průběhu předvolebního boje vyplavalo na povrch několik ukázkových doménových “failů”. Nejviditelněji si natloukla ODS, která nejdřív slavně představila hashtag #Volím_pravici, aby se následně ukázalo, že domény volimpravici.cz a volim-pravici.cz mají zaregistrované Svobodní.

S posměchem se setkala i skutečnost, že domény Zemanovců spoz.cz a zemanovci.cz patří Miroslavu Šloufovi, který po vnitřních stranických rozporech bez váhání odstavil z provozu weby, které na nich běžely.

Jana Bobošíková registrující domény klausovci.cz nebo superklausovci.cz, i když Václav Klaus její straně odmítl podporu, už byla jen třešinkou na předvolebním dortu. Firmy už vědí dávno, že v registraci domény je potřeba být dost rychlý, od letoška už to vědí i politické strany.

 


Uveřejněno

v

od

Značky: