Přehled technických inovací roku 2013

Přinášíme souhrn technických inovací, které jsme pro vás připravili během celého roku 2013. Mezi nejdůležitější řadíme nový design a funkcionality v Zákaznickém centru, spuštění nové objednávky, vylepšení SAN infrastruktury a nasazení nových firewallů. Novinek však bylo mnohem více, snažíme se jít s dobou, sledovat trendy a přinášet našim zákazníkům vše nové, co vylepší provoz webových prezentací či aplikací.

Nové Zákaznické centrum

V prosinci jsme spustili nové Zákaznické centrum (https://centrum.active24.cz), které jsme oblékli do nového grafického kabátu a přidali vylepšení vedoucí k lepší orientaci i celkovému zlepšení a zrychlení ovládání všech služeb u ACTIVE 24. Kompletní výčet všech novinek v Zákaznickém centru zde.

Nová objednávka

Změnou prošla i naše objednávka, kterou jsme předělali od základu. Nová objednávka funguje na principu katalogu a košíku a následuje současné trendy elektronických e-shopů. Má jasně stanovené kroky, které ulehčují průchod objednávkovým procesem, přidali jsme generátor doménových jmen, který Vám pomůže najít volnou doménu například pomocí synonym, pokud je Vámi hledaná doména obsazená a další praktické nástroje pro naše partnery a dealery.  Více informací zde.

Nasazení nových firewallů

Po pečlivém výběrovém řízení jsme nasadili zcela nové firewally od firmy Cisco. Firewally jsou připojené přes 10Gbps rozhraní na páteř naší sítě a chrání celý náš hosting i zákazníky managed serverů před nežádoucím provozem z internetu. Nové firewally dokážou obsloužit řádově silnější DoS útok, než jaký jsme řešili v březnu 2013 a také již od té doby několik menších útoků zachytily, aniž by se to jakkoliv projevilo na dostupnosti našich služeb.

O tom, jak probíhalo výběrové řízení, testování i nasazení se dočtete zde.

Novinky v SAN infrastruktuře

Dalším výrazným prvkem v naší síti jsou nové switche, které nám umožňují zajistit nepřetržitou funkci naší SAN sítě i v případě výpadku celé napájecí větve nebo více jednotlivých fází a posilují tak významně odolnost našich služeb proti výpadkům napájení. Zároveň máme implementovánu funkci SAN to LAN failover, kdy i v případě celkové ztráty konektivity do SAN z některého dílčího serveru nebo při výpadku switche jako takového nepozná zákazník žádný problém, protože dojde automaticky k dočasnému překlopení provozu na LAN síť. Toto řešení dále zvyšuje odolnost našich služeb proti výpadkům našich služeb způsobených závadou na některé části našeho řešení. Nové switche zároveň zvýší propustnost SAN sítě a zajistí 10Gbps konektivitu pro storage servery. Kromě zlepšení propustnosti a redundance dojde také ke snížení latencí IO operací.

Do posílení síťové infrastruktury (SAN, LAN) jsme za poslední dva roky investovali více než 3 miliony korun a další investice budou následovat i v letošním roce.

Windows Server 2012 R2

Na Virtuálních Privátních Serverech podporujeme novou verzi serverového OSWindows Server 2012 R2, byli jsme první v ČR, kdo tuto verzi Windows serveru na VPS nabízel, na trh jsme ji uvedli jen několik hodin potom, co ji uvolnil Microsoft.  Windows Server 2012 R2přináší řadu novinek, např. zrychlení opětovného připojení k odpojené session, nižší nároky na šířku síťového pásma oproti předcházející verzi o 50% a zkrácení času potřebného pro přenos virtuálního stroje bez přerušení činnosti z jednoho fyzického hostitele na druhý také cca o polovinu oproti předchozí verzi.

Zabezpečení administrace zákaznických CMS

V poslední době jsme zaznamenávali podstatný nárůst počtu útoků na administraci zákaznických CMS, nejčastěji šlo o WordPress a Joomlu. Všichni, kdo u nás hostují nejpoužívanější open source redakční systémy jsou s naší pomocí chráněni tím, že při přístupu do administrace napadaných CMS provádíme geolokaci IP adresy klienta a pokud není z České či Slovenské republiky, vyžadujeme dodatečnou basic autentizaci, která funguje v tomto případě podobně, jako captcha. Veškeré detaily a poučení, jak se maximálně zabezpečit najdete zde.

Nové storage řešení s podporou SSD i jako cache

Vedle dosavadního storage řešení používáme nově storage s podporou SSD disků, flashcache a podporou garance IO výkonu. Obratem to využíváme k migraci databázových serverů na disky typu SSD, což podstatně navyšuje jejich IO výkon a také na ní provozujeme službu virtuálních managed serverů s garantovaným IO výkonem, který může být škálován od levných SATA přes SAS až po SSD disky včetně možnosti použití např. levné SATA/SAS kapacity a k ní pro zvýšení výkonu SSD jako cache. Jednoduše řečeno, Vaše webové prezentace se v prohlížečích Vašich zákazníků zobrazují ještě rychleji, než tomu bylo dříve.

Storage ukládá data s nadstandardní redundancí 2*N, tedy jsou uložená data chráněna podstatně lépe než je běžné u levné konkurence a to při zachování nízké ceny za kapacitu a výkon. Všechna uložená data navíc standardně každý den zálohujeme do geograficky jiné lokality. Nabízíme v tomto ohledu bezkonkurenční bezpečnost pro Vaše data.

JAVA openID klient z naší dílny k dispozici

Když jsme v prosinci 2012 zaváděli MojeID, slíbili jsme, že implementace mojeID nezůstane zcela za zdmi našich kanceláří. V dubnu 2013 jsme  proto uvolnili openID klienta pro platformu JAVA, kterého jsme vyvinuli a použili při implementaci mojeID. Sdílením JAVA openID klienta se snažíme podpořit sdružení CZ.NIC v postupném čištění databáze registru .cz domén. Detaily zde.

Využívání mojeID dále roste, na konci roku měla služba přes 290 000 uživatelů, můžete ji využít na více než 140 internetových službách a roste i jeho podpora u webů státní správy.

Vysoká dostupnost pro managed servery

Na managed serverech nabízíme naše standardizované řešení failoveru, které zajistí vysokou dostupnost běžících aplikací. Řešení je postavené tak, aby zcela oddělovalo logiku failoveru od samotného systému a služeb. V praxi to znamená, že systém zvirtualizujeme a pomocí dvou fyzických serverů zajistíme vysokou dostupnost virtuálního systému, na kterém běží produkční služby. Více informací zde.


Uveřejněno

v

od

Značky: