SK-NIC připravuje už letos spuštění mnoha dlouhoočekávaných změn

Centrální registr .sk domén, společnost SK- NIC a.s., spustí během roku 2014 několik významných změn, které by měly usnadnit fungování nejen registrátorům slovenské národní domény ale i uživatelům .sk domén. Jak nás na osobním setkání v prostorách SK- NIC v třetím lednovém týdnu roku 2014 informoval ředitel SK-NIC-u pan Patrik Krauspe, brzy plánují zavést nasazení DNSSEC pro .sk doménu, mají připravené spuštění přehledů domén, intenzivně pracují na schvalovacím procesu nových pravidel a příprava nového informačního systému je ve fázi analýzy a funkční specifikace.

sknic

DNSSEC u .sk domén do konce prvního kvartálu 2014
Jako jeden z největších registrátorů .sk domén máme se zabezpečením domén technologií DNSSEC pozitivní zkušenosti u české národní domény a proto nás zpráva o spuštění DNSSEC pro .sk domény již do konce Q1 2014 potěšila. DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) je technologie, která zajišťuje DNS záznamy domény a eliminuje tak riziko zneužití domény. U domény s aktivovanou službou DNSSEC má uživatel větší jistotu, že informace, které z DNS získal byly poskytnuty správným zdrojem a jejich integrita nebyla při přenosu porušena, tedy, že se při zadání požadavku na zobrazení obsahu domény do internetového prohlížeče opravdu objeví pravý obsah stránky. DNSSEC dále snižuje riziko zneužití elektronické pošty, selhání antispamové ochrany, zneužití důvěrných dat (např. přístupová hesla, údaje o platební kartě) a riziko útoku na obsah webové prezentace.

Statistické přehledy .sk domén na spadnutí
Dalším velkým přínosem, který jako jeden z největších registrátorů .sk domén vítáme s nadšením, jsou statistické přehledy .sk domén, které by podle pana Krauspeho měly být na stránce SK-NIC přístupné v horizontu několika dnů. V současnosti se každý den na stránce SK-NIC zobrazuje jen aktualizovaný textový soubor se seznamem všech registrovaných .sk domén generovaných do zóny SK. Podobně, jako pravděpodobně všichni ostatní velcí registrátoři .sk domén, i my jsme už dlouhou dobu toužili po objektivním zdroji statistik , který by nám poskytoval vždy nejaktuálnější čísla vývoje na trhu .sk domén. Těšíme se, že se spuštěním přehledů u přímého zdroje už nebudeme muset pracně a ručně získávat akutální čísla. Těšit se můžeme na datové i grafické přehledy.

Zavedení nových pravidel pro .sk doménu během roku 2014
Po změně a zjednodušení pravidel registrace .sk domén již dlouhou dobu voláme nejen my registrátoři, ale i samotní uživatelé a majitelé .sk domén. Oproti mnoha evropským národním doménám, zdlouhavý a málo přehledný administrativní proces registrace .sk domény by se měl schválením a zavedením nových pravidel výrazně zjednodušit. Pracovní verzi nových pravidel jsme dostali v průběhu roku 2013 k nahlédnutí a připomínkování i my. Podle Patrika Krauspeho ani ostatní velcí registrátoři neměli k pracovní verzi zásadní připomínky. Návrh nových pravidel již Komise pro správu národní domény schválila, a proto se jejich uvedení do praxe očekává do konce roku 2014 .

Nový informační systém ve fázi analýzy a funkční specifikace
Práce v současném informačním systému registru bude zjednodušená vývojem a nasazením nového informačního systému, který se však momentálně nachází teprve ve fázi analýzy a funkční specifikace. Zavedení nových pravidel je úzce propojené s nasazením nového informačního systému, proto nová pravidla nebudou zavedena dříve než bude nasazen nový informační systém.

S očekáváním a zájmem budeme v průběhu tohoto roku sledovat kanály SK-NIC-u na sociálních sítích a po zavedení každé změny aktualizujeme tento příspěvek s uvedením nových informací.


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

11 komentářů: „SK-NIC připravuje už letos spuštění mnoha dlouhoočekávaných změn“

  1. Plzenan avatar
    Plzenan

    SK-NIC zaspal na vavrínoch, DNSSEC do dnes nebol zavedený i keď ho očakáva tisíce užívateľov. Čo ten register robí s takmer 4 miliónami EUR (10 miliónov Kč) ročne keď nie sú schopný kráčať s dobou a zavádzať nové technológie?

  2. JerryQ avatar
    JerryQ

    Jasne 2014!

    Ani dnes (kveten 2017) jeste novy system nefunguje.

    Cesky system od nic.cz je open source a tedy zdarma.