Active24 dlouhodobě podporuje studenty z pražského Strahova (klub Silicon Hill, Studentská unie ČVUT)

Přinášíme článek Petra Hodače, jednoho z hlavních organizátorů InstallFestu, který popisuje vzájemnou spolupráci ACTIVE 24 a studentů ČVUT. InstallFestu se účastníme i letos, kolega Tomáš Hála bude v sobotu 1.3. dopoledne přednášet o Bezpečné VLAN, viz.  http://installfest.cz/if14/.

Před prázdninami jsme dostali od Active24 pár starších serverů, se kterými jsme si konečně mohli hrát. Naše nová infrastruktura je bohužel naplno využita produkční částí klubu a ta stará je až příliš stará a také typově různá, že se na větší hraní nehodí. Ze serverů od Active24 jsme nakonec složili tři stejné, celkem virtualizační, nody pro jednotlivé virtuály a jednu storage, na které jsou viruály uloženy. Díky homogennosti prostředí jsme si již mohli na testovací infrastruktuře hrát s různými virtualizačními platformami. Zároveň jsme na storage vyzkoušeli různé RAIDy a systémy pro iSCSI server, které používají virtuály pro bootování a file systémy. Po testování jsme si vybrali pro virtualizaci XEN XCP a pro storage distribuci Debain s ext4. V  produkčním prostředí plánujeme již otestované řešení trochu rozšířit o další starší stroje z Active24 a provozovat na nich virtuální servery jako odměnu pro aktivní členy klubu Silicon Hill.

Studenti FIT a FEL na návštěvě v ACTIVE 24.
Studenti FIT a FEL na návštěvě v ACTIVE 24.

Spolupráce s Active24 je dlouhodobý projekt, který započal před pěti lety na konferenci InstallFest. Tuto konferenci, která se zaměřuje na open-source technologie, pořádáme jelikož jsme velmi aktivní členové klubu Silicon Hill. Active24 nám každoročně poskytuje nejenom kvalitní přednášející z praxe, ale i ceny do soutěží a také občerstvení pro návštěvníky v podobě coffe break. Již 1. a 2. března 2014 se bude konat další ročník, na němž bude přednášet Ing. Tomáš Hála o bezpečné VLAN jako řešení stále častějších DDOS útoků na český internet. Také každé dva roky pořádáme konference o bezpečnosti Cryptofest a o 8bitových počítacích Retrofest.cz. I s těmito akcemi se nám snaží Active24 pomáhat. Dokonce  pro nás Active24 uspořádalo velmi zajímavou akci s názvem ActiveFest, kde se během příjemného dopoledního posezení asi 15 studentů různých oborů FIT a FEL ČVUT v Praze seznámilo s tím, jak funguje a co používá za technologie velká hostingová firma.

 

 


Uveřejněno

v

od

Značky: