Konec podpory pro Windows XP

Končí „XPéčka“ je slyšet všude okolo, od přátel, od kolegů interních IT administrátorů, z medií. Co konec technické podpory tohoto operačního systému  znamená pro ACTIVE 24 a pro její klienty? Přestane snad něco fungovat? Budou dostupné naše stránky, když máme doma nebo ve firmě počítač s Widnows XP? Budeme moci posílat e-maily, řídit náš byznys??  Zachovejte paniku, o tom dnešní událost není.

ACTIVE 24 není typickou firmou, pro kterou by konec podpory desktopového systému znamenal nějaký významný milník, natož aby to mělo dopad na klienty. Zajimá-li Vás co přesně se děje, když Vám končí podpora, doporučujeme se podívat přímo na stránky výrobce http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/end-support-help . Naše firma se snaží vždy jít s dobou a používat aktuální technologie. Pro své klienty i interně.

Windows hosting poskytujeme od dubna 2014 na operačním systému Windows Server 2012 R2 (viz článek http://www.hosting.cz/2014/04/novy-server-pro-sdileny-hosting/). Ostatní starší servery beží na Windows Server 2008.  A žádný server už dávno neběží na Windows Server 2003, podpora tohoto zastaralého serverového systému mimochodem prý skončí cca za rok (http://technet.microsoft.com/en-us/windowsserver/bb512919.aspx).

Interně máme v portfoliu počítačů na Windows stanice s operačním systémem Windows 7, Windows 8 / 8.1. Jediný počítač máme na XP, je na recepci a beží na něm hlavně spořič s akváriem 🙂 . Až interní správce IT najde volnou chvíli i tento poslední mohykán získá moderní systém.

Jdeme s dobou a systémy Windows 7 a 8.1 můžeme jen doporučit. Přechod ze systému XP jsme jako firma absolvovali před cca dvěma roky a ano, nebylo to úplně triviální. Také z uživatelského hlediska nebyla odezva nad novým vzhledem a rozmístěním ovládacích prvků zcela pozitivní a u Windows 8 už vůbec ne, ale během poměrné krátkého času se věci usadili bez větších obtíži. Ale i tak naše doporučení platí.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: