Zpět na špici v počtu .CZ domén zabezpečených technologií DNSSEC

Po dvou letech jsme se opět stali jedničkou v počtu .CZ domén zabezpečených technologií DNSSEC. Technologie DNSSEC je rozšířením systému DNS směrem k většímu zabezpečení doménových jmen a snižuje výrazně možnost jejich zneužití.
DNSSEC aktivně podporujeme již od roku 2008, kdy tuto technologii zavedlo sdružení CZ NIC. Patřili jsme mezi první registrátory, kteří umožňovali takto zabezpečit .CZ domény. V roce 2010 jsme DNSSEC nasadili zdarma pro všechny .CZ domény, pro které jsme registrátorem a které jsou provozovány na našich DNS serverech. Tehdy jsme najednou zabezpečili přibližně 80 000 domén a ACTIVE 24 se stal největším podporovatelem této technologie mezi registrátory a to i v celosvětovém měřítku. O rok později jsme dosáhli další významné mety, 100 000 zabezpečených domén a Česká republika se stala, i díky dalším registrátorům, v tomto směru velmocí.
Počátkem dubna 2014 bylo v České republice technologií DNSSEC zabezpečeno více než 407 000 .cz domén, z toho 120 000 u ACTIVE 24, což z nás opět činí jedničku mezi českými registrátory.Příspěvek k zabezpečení pomocí DNSSEC od registrátorů (stav k 3.4.2014)
Podíl zabezpečených .cz domén je v současné době na úrovni 36%, ale díky pasivitě většiny registrátorů v oblasti bezpečnosti stagnuje. Přesto patři Česká republika v podpoře DNSSECu mezi absolutní světovou špičku. Podle dostupných informací najdeme nejvíce zabezpečených domén v Holandsku (.nl), kde se počet domén s DNSSEC blíží již 1,7 miliónu. Ale na DNSSEC velmi často narazíte i v dalších zemích, například v Brazílii (.br s téměř 550 000 domén s DNSSEC) nebo ve Švédsku (.se s více než 330 000 domén s DNSSEC).Podíl .cz domén s DNSSEC (stav k 3.4.2014)
Problematice se věnujeme i nadále, bedlivě sledujeme slovenský registr, který podle nejnovějších zpráv chystá spuštění technologii DNSSEC pro .SK doménu v tomto roce, postupně bychom chtěli nabídnou zabezpečení i pro další doménové koncovky a zvýšit tím podíl zabezpečených domén.


Uveřejněno

v

od

Značky: