ACTIVÁCI – vývojář Petr

Dnes společně nahlédneme do zákulisí naší firmy a představíme vám mladého kolegu Petra de Giera, který u nás pracuje na pozici vývojáře a ve svém volném čase se věnuje postiženým dětem s autismem. Nyní  zdarma vyvíjí  webové stránky pro organizaci APLA, konkrétně zajic.apla.cz, která má u ACTIVE 24 sponzorovaný hosting.

Petře, jak dlouho děláš u ACTIVE 24 a je to tvá první práce?

Brzy to budou dva roky, co jsem nastoupil. Je to mé první zaměstnání na pozici softwarového vývojáře, předtím jsem dělal programátora CNC obráběcích strojů.

Jak jsem v úvodu článku napsala, věnuješ se ve svém volném čase dětem s poruchou autistického spektra, jak si se k tomu dostal?

K dětem s PAS (poruchou autistického spektra) jsem se dostal prostřednictvím své partnerky, která v organizaci APLA (Asociace pomáhající lidem s autismem) docházela na povinnou praxi v rámci jejích studií psychologie. Když mi vyprávěla o zkušenostech s těmito speciálními lidmi, velice mě to zaujalo. Začal jsem uvažovat, jak bych mohl skloubit znalosti, které jsem se naučil během svého studia softwarového inženýrství na ČVUT v Praze s poznatky o této vývojové poruše. Také jsem se mohl zúčastnit příměstského tábora, kde se mě ujala tehdy vedoucí volnočasových aktivit, nyní vedoucí Zájmového Integračního Centra, Mgr. Dana Cejpková. Po velice dobré zkušenosti, a snad mohu říci že na obou stranách, se paní Cejpková stala externí vedoucí mé bakalářské práce, která se zabývá použitelností mobilních aplikací zaměřené na tuto cílovou skupinu.

zajic

 

V čem spočívá práce s dětmi s PAS?

Asi jako u těch “normálních” v trpělivosti a umění naslouchat. Je samozřejmě potřeba k postiženému jedinci přistupovat individuálně, pokud chceš být asistent, musíš dobře znát svého klienta, jeho potřeby, záliby, úzkosti a způsob, jak ho motivovat. Také je důležité mít připravené scénáře, jak řešit krizové situace a tím předcházet eskalaci problému. Každý problém, ať se projevuje jakkoliv, má určitou příčinu, která nemusí být na první pohled vidět a klient ti nemusí nic říci. Od tebe jako od asistenta pak klient očekává pomoc při řešení takové situace, se kterou si neumí poradit.

Také bych chtěl podotknout, že by člověk, který se rozhodne pracovat s tímto typem lidí, neměl očekávat nehynoucí vděčnost, ať už od dětí, nebo rodičů. To, k čemu by mělo dojít, je vzájemný respekt, ten je totiž mnohem důležitější.

Můžeš nám teď více přiblížit webový projekt, na kterém pracuješ?

Webový projekt se jmenuje „ZAJÍC“, stejně jako projekt, který se web snaží prezentovat. Jedná se o jednoduchou stránku, kde se rodiče či zájemci o dobrovolnickou službu mohou dozvědět důležité informace spojené se zájmovým integračním centrem. ZAJÍC má za cíl vytvořit prostředí, kde se mohou děti s mírnější formou PAS integrovat do společnosti, a to již od té chvíle, kdy si děti začínají vytvářet sociální vazby se svým okolím. Dále společně s Danou Cejpkovou a ACTIVE 24 připravujeme interní systém podporující práci dobrovolníků a rodičů s integračním centrem.

Co ti práce u ACTIVE 24 dává?

Dává mi prostor k rozvíjení se v práci, ale i po lidské stránce. Mám nastavené osobní cíle, které mi umožňují přinést do firmy vlastní navržené inovace. Jsem součástí velice silného týmu. To se mi na mé práci líbí, a proto se málokdy stává, že se do práce netěším :-).

Najdeš si ještě čas i na nějaké koníčky?

Většina koníčků se odvijí od infromačních technologií, takže „pařim“ PC hry, hlavně z dílny společnosti Blizzard a také jsem dostal novinku Watchdogs. Většinu času ale trávím s přítelkyní, se kterou cestujeme, zatím pouze po Evropě. Naposledy jsme byli navštívit moje příbuzné v Nizozemsku.

Děkuju Petrovi za rozhovor, musím říct, že jsem s ním spolupracovala na nejednom projektu a líbilo se mi, že vždy nad věcmi uvažuje z několika úhlů a dokáže vše velmi rychle a s nadhledem řešit.

 


Uveřejněno

v

,

od

Značky: