Jak vybrat správné doménové jméno?

Výběr doménového jména je rozhodujícím krokem fungování vaší webstránky v prostředí internetu. Doménové jméno má být snadno zapamatovatelné a co nejkratší. Na co byste se měli zaměřit  při výběru doménového jména?

1. Výstižný název
Pokud jste firma, určitě si zaregistrujte doménu se jménem firmy. Název domény je zároveň součást vašeho online marketingu. Pokud nechcete svůj web postavit na názvu firmy, je vhodné zamyslet se nad klíčovými slovy a zaregistrovat si název, který vystihuje to co děláte, čemu se věnujete. Pokud pečete dorty, vhodný název může být dorty.cz nebo pecemedosty.cz. Výběrem vhodného doménového jména, se informace o vaší webstránce budou šířit rychleji. Název domény vystihující konkrétní produkt a službu se často používá při tzv. microsite – menších webstránkách věnovaných jedné tematice, produktu. Např. naše microsite domeny.cz obsahuje všechny podstatné informace o doménách. V případě, že vlastníte ochrannou známku na název, zajistěte si registraci dotyčného jména domény.

2. Krátký a snadno zapamatovatelný název
Čím kratší název domény, tím jednodušeji je zapamatovatelný a vepsatelný do internetového prohlížeče. Vyhýbejte se sáhodlouhým názvům jako např. upecuvamdortjakychcete.cz. Volte kratší a zároveň výstižný název.

3. Čísla a pomlčky – ano nebo ne?
Pokud číslo není vysloveně součástí názvu vaší společnosti jako je tomu v našem případě ACTIVE 24 www.active24.cz nedávejte do názvu domény zbytečně číslice ani jako náhradu již obsazeného doménového jména. Mnohé domény ve svém názvu využívají povolenou pomlčku, ale jsme toho názoru, že je vhodnější volit krátký název bez pomlčky.

4. S diakritikou nebo bez diakritiky
V současnosti je možné registrovat vybrané doménové koncovky i s diakritikou – tedy s háčky a čárkami. Často se s diakritikou registrují domény s koncovkou .net, .com a .eu.

5. Generátor doménových jmen – pomoc při ruce
Nástroj Generátor doménových jmen se vám může hodit, když potřebujete pomoc s návrhy doménového jména. Stačí vložit klíčové slovo a nástroj vám sám nabídne vhodné názvy domén k registraci.

5. Geografický aspekt – několik koncovek
Doporučujeme zvážit koupi více doménových koncovek jednoho doménového jména abyste předešli obsazení vašeho doménového názvu a koncovky někým jiným. Pokud se např. chystáte obchodovat v rámci zemí EU a váš web bude nabízet několik jazykových variací, registrujte si doménu s koncovkou .cz i .eu – mojefirma.cz, mojefirma.eu,  mujprodukt.cz, mujprodukt.eu. Když časem plánujete svou firmu rozšířit např. na Slovensko, zaregistrujte si i mojafirma.sk, mojprodukt.sk. Raději investovat pár Kč do vlastnictví domény, která nebude nějaký čas funkční a rozjedete ji později než snášet případné ztráty vyplývající z obsazení vaší domény konkurencí.

6. Je doména volná, kdo vlastní doménu?
Jak a kde zjistíte zda je doména volná? Funkce, která vám tuto službu udělá se jmenuje whois. Abyste nemuseli procházet jednotlivé registry domén samostatně a pracně hledat příslušné registry, k dispozici máme funkci whois, která vám po zadání jména domény a její koncovky ukáže důležité informace o jejím majiteli a technickém správci.

Při výběru registrátora domény vezměte v úvahu i doplňkové služby. DNS hosting je u nás v ceně registrace a udržování domény. V ceně domény si můžete sami vytvořit vlastní webovou vizitku aktivací služby Superstránka. Pokud máte zájem o web, který si budete schopni vytvořit sami, doporučujeme redakční systém Moje stránky, které si můžete vyzkoušet v Trial verzi zcela zdarma a pokud se vám budou líbit, tak si je aktivovat např. v nejlvenější verzi již od 29 Kč/měsíc.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: