Wikimedia Česká republika

ACTIVE 24 podporuje již pět let spolek Wikimedia Česká republika. Ten se věnuje podpoře svobodné tvorby především při tvorbě české verze internetové encyklopedie Wikipedie, ale nejen tam.

V právě uplynulém roce překročil obsah Wikipedie 300 000 hesel a je tedy největší encyklopedií v češtině. Přitom veškerý její obsah je svobodný a je vytvářen zdarma dobrovolníky. Naší snahou je především zkvalitňovat obsah Wikipedie a získávat nové editory.

Z úspěšných akcí spolku v roce 2014 uveďme například:

  • Projekt WikiMěsto Přibyslav – během čtyřdenního setkání v Přibyslavi byl zásadně rozšířen počet a rozsah článků s tématy, která souvisejí s tímto městem; první akce tohoto typu v České republice.
  • Foto českých obcí – již několik let systematicky pořizujeme svobodně použitelné fotografie českých, moravských a slezských obcí. V současnosti je pokryto již přibližně 60% území České republiky.
  • Studenti píší Wikipedii – projekt, kdy studenti píší článek do Wikipedie namísto písemné seminární práce, probíhá již pátým rokem a zapojují se do ní stále nové školy.
  • Senioři píší Wikipedii – tento projekt se snaží získat pro přispívání do Wikipedie zájemce z řad důchodců. Velkým propagátorem projektu je Jan Sokol
  • V září vyvrcholil třetí ročník české části mezinárodní fotografické soutěže Wiki miluje památky 2014 – ta je orientována na získání svobodně dostupných fotografií českých památek. Jak jsme uspěli v mezinárodním kontextu můžete posoudit zde.
  • Každoročním vyvrcholením činnosti spolku je Wikikonference, která se letos konala v brněnské hvězdárně. Všechny přednášky jsou dostupné on-line na stránkách SlidesLive.com.wikimedia

Společnost ACTIVE 24 zajišťuje spolku Wikimedia ČR zdarma správu domén a webhosting některých webových stránek (například http://blog.wikimedia.cz/)


Uveřejněno

v

od

Značky: