Start-up vcelka.cz

Michal Zwinger stojí za projektem Včelka, který pomáhá dětem při problémech se čtením. Včelka je tzv. start up, tedy projekt, který stojí na počátku své existence, a jsme rádi, že jsme mohli v rámci našeho Start up sponzoringu projekt podpořit. S Michalem jsme si povídali o vzniku projektu, jeho osobní motivaci se do něčeho takového pustit a plánech, které s projektem má do budoucnosti.

vcelka_300x300

Jak a proč vůbec projekt Včelka vznikl?

Před třemi lety jsme spouštěli jiný projekt, Rozečti.se, což byl online výukový kurz rychlého čtení určený především pro studenty vysokých škol a dospělé. Při jednání se školami a odborníky jsme ale postupem času přišli na to, že problémy se čtením začínají už mnohem dříve – u dětí, které se teprve začínají učit číst. Rozhodli jsme se proto vzít již nabyté zkušenosti, technologie a sehraný tým a využít je pro vytvoření aplikace na trénink čtení pro ty nejmenší.

Můžete nám Včelku představit? Pro koho je určena, jak funguje?

Včelka je online výuková aplikace, která slouží jako osobní trenér čtení. Rodič nebo učitel projde s dítětem úvodní diagnostikou, která vyhodnotí oblasti k procvičování a automaticky ušije dítěti na míru úvodní sadu cvičení. Aplikace sleduje pokroky dítěte a cvičení dále přizpůsobuje podle toho jak se dítěti daří nebo nedaří. Veškerá cvičení byla vytvořena ve spolupráci se speciálními pedagogy, takže Včelka dokáže nabídnout odborný a zároveň individuální přístup ke všem dětem, ať už mají problémy se čtením (jako např. dyslexii) a nebo jsou prostě jen na začátku a se čtením teprve začínají.

Jaký je tým, který na celém projektu spolupracuje?

Většina týmu už s námi spolupracovala na projektu Rozečti.se, takže se známe a jsme sehraní. V týmu jsou kromě mě tři programátoři, designér, marketér a odborníci na čtení – PaedDr. Renata Wolfová a PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D.. Součástí týmu je také expert na čtení z USA a kolegyně, která má na starosti projektové řízení anglické verze jako takové. Jinak dlouhodobě spolupracujeme s dalšími lidmi, kteří nám pomáhají s ilustracemi, zvuky atd.

vcelka

Kdo zajišťuje odbornou stránku? Spolupracujete i s pedagogy, školami nebo akademickou sférou?

Přímo v týmu máme tři zkušené odbornice – na češtinu PaedDr. Renatu Wolfovou a PhDr. PaedDr. Annu Kucharskou, Ph.D, na angličtinu Emily Books. Jinak velmi úzce spolupracujeme s desítkami pedagogicko-psychologických poraden, které dlouhodobě testují odbornou stránku aplikace společně s dětmi s dyslexií nebo jinými problémy se čtením. V systému máme také registrovaných 80 škol, které mají zájem využívat Včelku přímo ve škole.

Jak se uživatelé o aplikaci dovědí? Máte připravenou nějakou propagační kampaň?

Ano, na kampani pracujeme průběžně. Už před spuštěním jsme měli stovky registrovaných uživatelů, kteří čekali na možnost plného přístupu. Kromě toho máme samozřejmě připravenou kampaň na sociálních sítích a pomáhají nám i média a různé soutěže. Projekt Včelka.cz (anglicky Levebee) je úspěšným absolventem akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone. Od té doby aplikace sbírá prestižní ocenění. Nejdříve se Včelce s anglickou verzí podařilo jako první české firmě dostat do finále TechCrunch Disrupt Startup Battlefield pořádaného v Londýně. Včelka také získala cenu České inovace za sociální prospěšnost a taktéž ve stejném týdnu zvítězila na 22. MASHUpu v HUB Praha.

Zatím poslední úspěch jsme zaznamenali v polovině dubna, kdy jsme byli z mezinárodní konkurence desítek projektů vybráni na Geek Business Camp v Chorvatsku pořádaném americkou ambasádou v rámci Brown Fóra a kde jsme se nakonec stali absolutním vítězem. Toto vše nám samozřejmě pomáhá se zviditelnit. Silným kanálem jsou také již zmiňované pedagogicko-psychologické poradny a školy, se kterými už máme navázané kontakty.

Co vás osobně přimělo k tomu, že jste se začal věnovat aplikacím o čtení?

Četl jsem kdysi na střední škole knihu od Zielkeho o rychlém čtení. Po škole jsem chtěl začít podnikat a tak jsme s Michalem Hudečkem procházeli různé nápady. Rozečti.se nakonec vypadalo nejslibněji, tak jsme se do toho pustili. No a pak už ke Včelce zbýval jen drobný krok.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Plánujete další podobné aplikace nebo rozšíření o další jazyky?

Určitě. Angličtina už je ve vývoji. Další jazyky uvidíme podle finančních možností. Buď budeme čekat až si na to aplikace vydělá nebo mezitím seženeme investora. Máme ale dobré kontakty např. v Německu, zkušenosti se Španělskou verzí Rozečti.se atd. Takže potenciál v tom je určitě veliký.

Jak vám při rozjezdu pomohla ACTIVE 24? Jak probíhá spolupráce v rámci Start up sponzoringu?

Spolupráce probíhá velmi dobře. Máme vzhledem k typu projektu poměrně specifické požadavky a Active 24 nám v tomto velmi vychází vstříc. Dostali jsme se k technologiím, které bychom si především ve fázi vývoje nemohli bez investora dovolit. Zároveň z aplikace plánujeme udělat globální projekt a u Active 24 máme možnost plynule růst dál.

Děkuji Michale za rozhovor a přeju hodně úspěchů.


Uveřejněno

v

, ,

od

Značky: