WordPress – jak změnit doménu, na které vám běží stránky

Možná jste se v té situaci už ocitli, nebo se s ní potkáte v budoucnu – máte webové stránky vytvořené ve WordPressu a potřebujete, aby se vytvořený obsah zobrazoval na jiné adrese, tedy doméně.

Přejmenování není náročné,  ale je potřeba vědět, jak na to, a znát něco málo o fungování WordPressu. 

Jak funguje WordPress

Data, která WordPress potřebuje pro správné zobrazení webu, jsou uložena na dvou místech: v úložišti hostingového prostoru, přístupném pomocí FTP  a v MySQL databázi. WordPress si z obou  tahá data a teprve jejich propojením vygeneruje  finální obsah webu i administračního prostředí.

WordPressu musí být vždy  přiřazeno nějaké doménové jméno druhého a vyššího řádu, bez toho nebude správně fungovat. Pokud z nějakého důvodu není možné hned na začátku vaši doménu na WordPress nasměrovat, například proto, že teprve probíhá její registrace nebo převod majitele, máte u ACTIVE 24  možnost použít tzv. alternativní adresu serveru.  Ta může mít zhruba takovýto tvar –  www.domeny.cz.uvirt45.active24.cz a představuje alternativní cestu přímo na hosting s uloženým obsahem webu. Tato adresa je vždy funkční bez ohledu na doménu.

Při změně domény WordPressu je důležité  dbát na to, aby přejmenování proběhlo na všech místech, kde se doména vyskytuje. Doména WordPressu je vždy uložena v MySQL databázi hostingu a někdy ji najdete i  v souboru wp-config.php .

Jak přejmenovat WordPress

V případě nově nainstalovaného WordPressu je sitauce jednoduchá. Název domény je uložený v databázi WordPressu v tabulce wp_options v řádcích ‚siteurl‘ a ‚home‘ a jednoduchý postup pro ruční přejmenování najdete na tomto odkazu  v naší nápovědě.

Pokud potřebujete přejmenovat WordPress, na kterém už máte vytvořený web s mnoha užitečnými pluginy,  je to malinko komplikovanější. Pokud byste postupovali podle návodu viz výše, web by vám přestal fungovat, případně by fungovala pouze domovská stránka, ostatní podstránky nebo příspěvky bohužel nikoliv. Komplikovanější weby, obsahující mnoho příspěvků a používající pluginy, mají totiž doménu zapsanou v databázi MySQL v mnoha tabulkách a doména se díky tomu nachází až v řádu tisíců záznamů. Ruční přejmenování přes databázi je tedy prakticky nemožné a kvůli aktivním pluginům by takovéto přejmenování také mohlo web odstavit.

Pro tyto případy přejmenování WordPressu proto doporučujeme použít aplikaci  Search Replace DB, kterou si můžete bezplatně stáhnout na tomto odkazu.

Naše další doporučení:

  1. Nejprve zálohujte databázi WordPressu.
  2. Staženou složku aplikace „Search-Replace-DB-master“ nahrajte přes FTP do kořenové složky WordPressu, respektive tam, kde je umístěn soubor wp-config.php .
  3. Aplikaci zavolejte na adrese webu s WordPressem s přidáním názvu složky aplikace za lomítko, tedy například „www.domena.cz/Search-Replace-DB-master“ . Aplikace si sama zjistí přístupy do databáze a otevře se následující obrazovka: 2016-07-27 13_43_26-interconnect_it _ search replace db
  4. Do pole „replace“ vyplňte původní doménu, tedy například www.prvnidomena.cz , do pole „with“ vyplňte novou doménu, například www.druhadomena.cz . Aplikace jednoduše vyhledává požadovaný textový řetězec a nahrazuje jej jiným.
  5. Tlačítkem „dry run“ nejprve aplikace vyhledá původní řetězec ( doménu ) a vypíše nám, kde a kolikrát se řetězec v databázi WP nachází. Tlačítkem „live run“ se původní řetězec ( doména ) přepíše naostro v databázi a tedy na celém webu.
  6. Jakmile je vše hotovo, je velice důležité následně aplikaci z FTP smazat tlačítkem „delete me“ , aby do databáze nezískal přístup kdokoliv neoprávněný.
  7. Pro jistotu ještě zkontrolujte na FTP soubor wp-config.php , kde se v malém procentu WordPressů může vyskytovat také název domény a je tedy třeba i zde případně doménu přepsat. Hledaný kód může být jeden z: define(‚WP_HOME‘,’http://www.domeny.cz‘); nebo define(‚WP_SITEURL‘,’http://www.domeny.cz‘);

Od tohoto okamžiku se web vytvořený ve WordPressu bude zobrazovat na nové doméně (www.druhadomena.cz). Je zapotřebí, aby nová doména byla na hosting nasměrovaná správným záznamem v DNS, jinak nebude web na nové doméně funkční ( jak jsme si již řekli, WordPress vyžaduje, aby na něj doména vždy směrovala).

Nejčastější případy, kdy je třeba přepsat doménu WordPressu

  1. Kompletně měním doménu z www.prvnidomena.cz na www.druhadomena.cz
  2. Na doméně www.domeny.cz běžel starý web a na novyweb.domeny.cz byl vyvíjen web nový. Ten je již hotový a chci WordPress provozovat na hlavní doméně www.domeny.cz
  3. Na doméně www.domeny.cz běží starý web u jiné společnosti a u ACTIVE 24 připravuji web nový, zatím na alternativní adrese serveru www.domeny.cz.uvirt45.active24.cz
  4. Měním doménu webu z www.domeny.cz na domeny.cz ( bez www )
  5. WordPress jsem přesunul z kořenové složky do podadresáře a je třeba přepsat ve WordPressu řetězec www.domeny.cz na www.domeny.cz/podadresar

Situací, kdy je nutno ve WordPressu přepsat URL domény je mnoho. V případě potřeby vám velice ráda pomůže naše nepřetržitá zákaznická podpora.


Uveřejněno

v

od

Značky: