Varování před podvodným mailem “Domain Notification – This is your Final Notice of Domain Listing“

Možná se vám již stalo, že vám přišel e-mail, který vypadá na první pohled naléhavě a oficiálně a obsahuje výpis údajů o vás a vaší doméně, rozesílaný s předmětem Domain Notification – This is your final Notice of domain listing. Pakliže takový e-mail dostanete, je zapotřebí mít se na pozoru, jedná se totiž o podvodný e-mail, jehož obsah vás nevyzývá k prodloužení vaší stávající domény, ale k zaplacení nové služby. Ve skutečnosti se jedná o nabídku registrace vaší domény do nejmenovaného vyhledávače.

Varovné signály

Prvním varovným signálem by mělo být, že e-mail nepřišel z e-mailové adresy vašeho registrátora a že se jedná o e-mail s urgencí a informací, že když doménu nezaplatíte, může se stát, že vaše doména nebude dohledatelná na webu. Dále je v e-mailu napsáno „THIS IS NOT A BILL – toto není účet (faktura)“ – ačkoli tak vypadá.

ukázky e-mailů:
ukázka e-mailu
priklad-podvodny-e-mail

Co byste měli vědět

Registrace vaší domény do běžného vyhledávače je minulostí a to už více než deset let. Jakmile vyhledávače jednou vaši doménu vyhledají, není nutné ji do nich znovu přihlašovat. Registrace domény je úplně něco jiného. Registraci domény platíte jen jednou a její obnovu pak každý rok. Jedná se o významnou devizu vaší firmy a je tedy vaším majetkem nebo majetkem vaší firmy a ne majetkem marketéra nebo reklamní agentury.

Kde zjistíte informace o doméně

Potřebné informace o vaší doméně, např. datum registrace a expirace nebo kdo je vlastníkem a správcem domény, si můžete zjistit na našem webu na stránce whois. Stejnou možnost máte i v našem Zákaznickém centru, po přihlášení si vyberete v sekci domény položku přehled domén a kliknete na doménu, o které chcete zjistit podrobnější údaje, veškeré informace pak naleznete v záložce whois.

Náhled whois v našem Zákaznickém centru
Náhled WHOIS v našem Zákaznickém centru

Jak vidíte, je zapotřebí věnovat identifikaci podvodného mailu trochu pozornosti, abyste takový e-mail odhalili.

Pár rad na závěr

Pokud chcete, aby vaše stránky byly lehce dohledatelné na webu, můžete tomu pomoci sami.

  1. Aktualizujte svůj web pravidelně.
  2. Používejte na svém webu klíčová slova, která souvisí s vaším podnikáním a lidé je budou hledat
  3. Ujistěte se, že máte vaše stránky optimalizované pro SEO (tedy, aby byl obsah napsán tak, že vám získá ve výsledcích vyhledávání lepší pozici).

Další doporučení, jak efektivně zviditelnit vaše webové stránky, jsme pro vás připravili na našem webu.


Uveřejněno

v

od

Značky: